Veľa hlbokých vrások na čele? Viete, čo o vás prezrádzajú?

V čase botoxu a estetických zásahov sa zdá byť skoro smiešna myšlienka, žesa vrásky na čele a ich hĺbka môžu stať signálom svedčiacim o tom, ako je na tom naše srdce.

17.02.2020 07:00
vrásky, vráska, žena, čelo, tvár Foto:
Už ste spozorovali výraznú vrásku na čele?
debata

Pozrite sa na seba do zrkadla a porozprávajte sa o tom s lekárom: veľa hlbokých vrások na čele môže súvisieť s vyšším nebezpečenstvom vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Známky času, ale aj známky zdravia srdca, sú vidieť v tvári, píše taliansky denník La Repubblica.

V čase botoxu a estetických zásahov sa zdá byť skoro smiešna myšlienka, že sa vrásky na čele a ich hĺbka môžu stať signálom svedčiacim o tom, ako je na tom naše srdce. Podľa výskumu, predstaveného na nedávnom kongrese Európskej spoločnosti pre kardiológiu v bavorskom Mníchove, ale pravdepodobne existuje tesná súvislosť medzi touto črtou plynúceho času a zdravotným stavom srdca.

Štúdiu realizoval tím Yolandy Esquirolové z univerzity Paul Sabatier vo francúzskom Toulouse. Vedci sledovali 3221 zdravých dobrovoľníkov, ktorí mali v čase štartu výskumu tridsaťdva rokov, štyridsaťdva, päťdesiatdva a šesťdesiatdva. Vrásky na čele boli definované u každej osoby zvlášť, a to ich počet aj hĺbka. Dostali bodové označenie podľa toho, ako boli hlboké alebo, či boli vôbec prítomné. Číslom tri boli označené početné a hlboké vrásky, nulou potom hladká koža. Všetci dobrovoľníci boli sledovaní po dobu 20 rokov.

Za túto dobu sedem percent dobrovoľníkov zomrelo. Tých, ktorí nemali vrásky, bolo z tohto počtu len 2,1 percenta, zatiaľ, čo u osôb s početnými a hlbokými vráskami označenými číslom tri úmrtnosť dosahovala 15,2 percenta a u tých, ktorí mali vrásky označené prvým stupňom, to bolo 6,6 percenta.

Špecificky išlo o úmrtie na kardiovaskulárne choroby a to nezávisle na tom, ako boli tieto osoby staré, akého boli pohlavia, aká bola ich kultúrna úroveň, či fajčili, či mali vysoký krvný tlak, či mali cukrovku alebo narušený metabolizmus tukov.

Vrásky sú ale len jedným z mnohých aspektov tváre, ktoré môžu poskytnúť informácie o zdraví srdca. Pred nejakým časom štúdia Kodanskej univerzity ukázala, že ten, kto má najmenej tri známky plynutia času ako je výrazná plešatosť, kúty, vrásky na ušných lalôčikoch a tuk uložený na očných viečkach, je vystavený o 39 percent vyššiemu riziku vzniku srdcovej choroby a až o 57 percent vyššiemu riziku infarktu než tí, kto také znaky nemajú. Štúdia sa začala v 70. rokoch minulého storočia na vzorke 11 000 osôb starších ako štyridsiatich ro­kov.

Aj ďalšie známky ukazujú, ako môže byť dôkladná analýza tváre dôležitá v súvislosti so zdravím. A nejde len o farbu tváre. Napríklad môžu byť zaznamenané známky tesne súvisiace s rizikovými faktormi, ako je vysoký cholesterol (ukladanie tuku v kruhu okolo rohovky) či mimický výraz úzkosti, ktorý je typickou známkou stresu. Okrem toho môže pozorovanie tváre umožniť diagnostikovať v oku zhrubnutie štítnej žľazy alebo jej zníženú funkciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vrásky #čelo

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...