Je med skutočne taký zdravý? Čo by ste mali vedieť, radia odborníci

Včelí med je považovaný za zdravý. Ale je to skutočne tak?

22.08.2019 07:00
med, medovina Foto:
Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií, ale má väčšiu sladivosť a môže sa ho používať menej.
debata (5)

Med je kaloricky výdatnejší než bežný cukor, ale má väčšiu sladivosť, preto sa ho dá používať menej ako cukru. Med je zložený hlavne z fruktózy, glukózy a vody a obsahuje stopy vitamínov, minerálov, elektrolyty, enzýmy, aminokyseliny a flavonoidy. Tieto látky majú určitý priaznivý vplyv na zdravie, a tým odlišujú med od iných sladidiel, ako je cukor, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Rôzne výskumy preukázali súvislosť medzi konzumáciou medu a zlepšením rovnováhy črevnej mikroflóry, zmiernením kašľa a dýchacích ťažkostí. Prítomnosť výživných látok v mede má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky. Aby sme však mohli získať dostatok týchto látok, museli by sme skonzumovať veľké množstvo medu, a teda aj veľa kalórií, upozorňuje americká dietologička Jenny Friedman.

Hoci Americká asociácia pre srdcové choroby odporúča obmedziť denné množstvo cukru na šesť kávových lyžičiek u žien a na deväť u mužov, priemerný Američan skonzumuje podstatne viac, čím značne ohrozuje svoje zdravie. „Konzumácia príliš vysokej dávky cukru je spojená so zvyšovaním váhy a s väčším nebezpečenstvom vzniku chronických chorôb, ako je ochorenie srdca alebo cukrovka,“ zdôrazňuje dietologička Meredith Price.

Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií (cukor ich obsahuje 49), ale má väčšiu sladivosť a môže sa ho používať menej. „Chuť medu je tým, čo ho najviac odlišuje od ostatných sladidiel, a preto je vhodné používať ho tam, kde táto jeho zvláštnosť vynikne: do čaju, jogurtu alebo na toast, ale tiež do šalátu,“ hovorí Friedman.

Medu je viac ako 300 druhov. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu, chuť a nutričné ​​vlastnosti. Napríklad manukový med má výraznejšiu chuť a nie je vhodný na pečenie v rúre, kým tmavší medí je bohatší na antioxidanty, ale tiež má intenzívnejšiu a horkastú chuť, ktorá nevyhovuje každému.

Je isté, že je lepšie kúpiť med priamo od výrobcu ako v obchode. Prírodný med je hutnejší, a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly. Nerozlieva sa ako sirup a má obvykle kvetinovú vôňu. Preto je vždy lepšie kupovať med miestnej produkcie, pretože tak si človek môže byť istý, že to, čo si kúpil, je skutočne med.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kalórie #med #vitamín #cukor

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...