Aspoň 2 litre vody denne? A kto tvrdí, že to je nutné, tvrdí odborníčka!

Roky sa píše všade o tom, že je nutné, aby sme udržiavali pitný režim a zásobovali svoje telo dostatočným množstvom tekutín. Najčastejšie sa skloňuje číslo 2 litre.

19.04.2018 07:00
voda, pitný režim Foto:
Ako často a ako veľa by sme mali piť počas dňa?
debata (5)

Britský Daily Mail však tentoraz cituje výživovú odborníčku Gabrielle Mastonovú, podľa ktorej neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že musíme denne prijať minimálne dva litre tekutín. „To číslo bolo vycucané z prsta, ale pravdou je, že by sme mali zostať hydratovaní,“ uviedla pre portál Maston.

Odborníčka tvrdí, že najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či sme dostatočne hydratovaní, je pozrieť sa na farbu moču. Pokiaľ má telo dostatok tekutín, vylučuje svetlý, jemne nažltlý moč. Ak je to farba intenzívneho žltého odtieňu, niekedy až s hnedastým nádychom, pijeme málo, hovorí výživová poradkyňa.

„Ak sme smädní, znamená to, že naše telo je dehydrované už pár hodín,“ upozornila Maston. Podľa nej je preto dôležité piť aj vtedy, keď smäd necítime. Príjem tekutín sa podľa nej líši u každého jednotlivca podľa toho, ako vyzerá jeho deň – či napríklad vykonáva fyzickú aktivitu, či konzumuje močopudné tekutiny ako je káva a čierny čaj, alebo či je počasie horúce, alebo v našom okolí panujú štandardné teploty. Samozrejme, všetko v prípade, že ide o normálneho zdravého jedinca bez nejakých špecifických zdravotných problémov.

Podľa Mastonovej sa príjem jedinca môže pohybovať od 700 mililitrov až po 2 litre tekutín. Netreba vraj podľa nej zabúdať, že súčasťou príjmu tekutín je napríklad aj konzumácia polievky na obed alebo jedenie ovocia a zeleniny, v ktorých voda tvorí základnú časť.

Pocity smädu, ako už bolo naznačené, už signalizujú dehydratáciu tela. Podľa Mastonovej sa im treba vyhnúť pravidelným popíjaním. Sama však dodáva, že dnes málokedy pociťujeme dehydratáciu, pretože súčasná generácia si už zvykla na popíjanie čajov, kávy, džúsov či vody počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitie #pitný režim #dehydratácia #Telo

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...