Hlad sa hlási o slovo! Ktorými potravinami ho zahnať, akým sa vyhnúť?

Pri pravidelnom a zdravom stravovaní by sme mali odolávať pocitom hladu celkom ľahko. Ale pravda je taká, že nie vždy sa nám podarí dodržiavať ideálny jedálniček.

29.03.2017 15:00
krabičková diéta, raňajky Foto:
Chcete zahnať pocity hladu? Siahnite napríklad po plnotučných mliečnych výrobkoch.
debata

Mnoho žien aj mužov pre vysoké pracovné tempo, alebo množstvo povinností vynechá jedlo a potom musí čeliť návalom hladu. Problém je, že ich často upokojujeme pomocou nezdravých potravín, ktoré zasýtia len nakrátko a viac telu poškodia ako pomôžu. Na čo si teda dať pozor a ktoré potraviny naopak vyhľadávať.

Nebojte sa…

  • proteínov (bielkovín) – ich príjem v strave pomáha vyrovnať pocit hladu a dodať telu energiu spôsobom, ktorý je efektívnejší a dlhodobejší. Môžete ich konzumovať v podobe chudého mäsa, rýb, ale tiež mliečnych výrobkov bez pridaných sladidiel – ideálne sú napríklad tvarohy, cottage cheese alebo biely jogurt.
  • plnotučných mliečnych výrobkov – biely smotanový jogurt či plnotučné mlieko? Áno, ak vaše telo netrpí laktózovou intoleranciou, nebojte sa ich a v prípade hladu ho zažeňte niektorým z plnotučných jedál. Hoci obsahujú viac tuku ako odtučnené mliečne výrobky, budete po nich sýtejšia a vydržíte dlhšie bez myšlienok na nezdravé jedlo.
  • zdravých tukov – hovorí sa o nich často. Nachádzajú sa v rybách či orechoch alebo napríklad aj v ženami obľúbenom avokáde a tiež dokážu telo pekne zasýtiť. Dôvodom je, že telo ich spracúva o niečo dlhšie a energia z nich sa uvoľňuje postupne.

Vyhnite sa…

  • cukru, ktorý vám poriadne rozkolíše hladinu inzulínu v krvi. Konzumovanie sladkých jedál na zahnanie hladu má za výsledok, že sýta sa budete cítiť len pár desiatok minút a potom sa chuť na jedlo objaví znovu. Čo je horšie, ak to robíte pravidelne a hlad zabíjate sladkým, zvyšuje sa aj potreba vášho tela na sladké. A ohrozená línia sa hlási o slovo.
  • rafinovaným sacharidom – nemusíte jesť práve sladkosti v podobe keksov, zákuskov či cukríkov, ale aj uhľohydráty v podobe bieleho pečiva, cestovín či ryže nie sú ideálne, ak vás trápi hlad. Áno, zasýtia, ale doba sýtosti je tiež kratšia. Príjem týchto potravín zdvihne hladinu inzulínu, ale pokles cukru v krvi prichádza pomerne skoro a telo si pýta znovu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #pocit #hlad #jedálniček #potravina #sýtosť

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...