Ranostaji žijú aj jedia zdravšie. 8 rád, ako vstať skôr a žiť lepšie!

Ste ranné vtáčatá, alebo skôr nočné sovy? Tí, ktorí skoro vstávajú, majú lepšie stravovacie návyky. Naopak tí, ktorí dlho ponocujú, majú sklony jesť horšie, spať menej a málo sa pohybovať.

27.03.2017 07:00
vstávanie - ráno - raňajky - energia Foto:
Vstávať skôr vám pomôže k tomu, aby ste mali zdravší život.
debata

Ak teda chcete žiť zdravšie, bolo by ideálne, keby ste boli rannými vtákmi. Prinajmenšom to hovoria vedci, ktorí publikovali na stránkach časopisu Obesity štúdiu vypovedajúcu o tom, ako skoré ranné vstávanie zlepšuje našu voľbu potravín a prispieva k tomu, že počas dňa jeme zdravšie.

Vedci z Alabamskej univerzity v Birminghame porovnávali údaje získané od 1854 mužov a žien z Fínska vo veku od dvadsaťpäť do sedemdesiatštyrir rokov. Tí, ktorí chodili spať veľmi neskoro, jedli na raňajky len veľmi málo, ale skonzumovali oveľa viac cukrov, sacharidov a nasýtených tukov ako tí, ktorí vstávali skoro. A akoby to nestačilo, aj večer jedli viac cukrov a tukov.

Koncom týždňa sa ukázalo, že jedli nepravidelne, mali väčšie sklony sa prejedať a jesť cukry a potraviny bohaté na tuky. Okrem toho tí, ktorí málo spali, a to boli takmer vždy ponocovači, boli aj menej fyzicky aktívni, a tým sa vystavovali nebezpečenstvu obezity a metabolických porúch. Autori štúdie však zdôrazňujú, že sa ľudia môžu prispôsobiť rôznym cirkadiálnym rytmom.

„Tí, ktorí ponocujú, majú väčšiu tendenciu žiť proti vnútorným biologickým hodinám. Naša spoločnosť je štruktúrovaná tak, aby lepšie uspokojovala tých, ktorí nevstávajú skoro ráno. Napriek tomu je možná adaptácia, pretože naše vnútorné hodiny sú predurčené z polovice génmi a z druhej polovice životným prostredím. Ak človek pozná vlastný chronotyp, môže ho to povzbudiť k tomu, aby venoval väčšiu pozornosť voľbe zdravšieho životného štýlu,“ uviedol hlavný autor štúdie Mikka Maukonen, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.

Niektorí veľmi úspešní ľudia tvrdia, že spia sotva štyri hodiny za noc a budia sa skoro ráno, aby toho urobili čo najviac. Je to prípad jednej z najvýraznejších osobností počítačového priemyslu posledných štyridsiatich rokov Steva Jobsa, jeho nástupca na čele spoločnosti Apple Tima Cooka, šéfky Yahoo Marissy Mayerovej, amerického prezidenta Donalda Trumpa či bývalého šéfa talianskej vlády Silvia Berlusconiho.

K včasnému vstávaniu nám môže dopomôcť:

  1. Motivácia. Môže to byť akýkoľvek druh motivácie, počnúc konštatovaním, že nestihnem inak za deň všetko, a končiac túžbou tráviť viac času s rodinou alebo vybaviť všetky resty.
  2. Včasné zaľahnutie. Samozrejme nemusíte nasledovať extrémny príklad Georgea Busha a spať v noci len dve hodiny; stačí ísť na lôžko včas, okolo desiatej večer, aby ste spali aspoň sedem hodín.
  3. Nestimulujte pred spaním príliš mozog. Nejedzte a nevykonávajte pred spaním fyzicky namáhavú činnosť a zrieaknite sa tiež používania mobilného telefónu alebo sledovania televízie. Spálňa musí byť „screen free zone“.
  4. Zobuďte sa v pokoji. Najlepšie sú moderné budíky, ktoré budia jemne a postupne príjemnou hudbou a svetlom.
  5. Spite v tme. Ak si chcete pred spaním čítať, je lepšie tak robiť v inej miestnosti.
  6. Naše telo si ľahko môže zvyknúť na to, aby sme sa skoro ráno budili. Môžete sa naučiť byť unavení v určitú večernú hodinu tak, že sa každý deň budíte o 15 minút skôr, až dosiahnete vytúžený čas.
  7. Obmedzte pitie kávy a alkoholu. Alkohol narúša kľúčovú fázu spánku REM, a preto sa cítite ráno unavení, bez ohľadu na to, ako dlho ste spali.
  8. Ranná fyzická aktivita dodáva energiu po celý deň. Ak ju vykonávame na poludnie, prispieva k tomu, že pôjdeme do postele vo vopred určený čas.
debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #raňajky #chudnutie #zivot #vstávanie #ráno

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...