Bolia vás kríže a chrbát? Zlaté cviky vás zbavia problémov!

Pomaly sa nenájde človek, ktorého by neboleli kríže a nesťažoval sa, že ráno má stuhnutý chrbát. Veková hranica problémov so stavcami sa znižuje. Sedavá pandémia si vyberá svoju daň. Môžete však proti nej zabojovať.

25.03.2017 17:00
plávanie, leto, bazén, zápal močových ciest Foto:
Plávajte hneď, ako začnete pociťovať stavcovú nepohodu.
debata

Plávanie

Je najprirodzenejším pohybom pre človeka. Vo vode sa telo dostáva do správnej polohy a chrbtica sa začína sama naprávať. V jej prospech tu hrá niekoľko pozitívnych ukazovateľov. V prvom rade sa predlžuje, uvoľňuje a voda ju jemne masíruje. Nie je nezvyčajné, ak pár týždňov plávania spraví krížom lepšie ako obstreky. Zároveň nadobudnete kondíciu, zlepší sa kapacita pľúc a vyformujete si svaly chrbtice aj brucha, ktoré dajú stavcom potrebnú oporu. Plávanie je prvé, čo by ste mali urobiť, ak začnete pociťovať stavcovú nepohodu.

Prechádzky v prírode

Prečo sú lepšie ako v meste a na asfalte? Tajomstvom je mäkký lesný chodník. Prvé lúče slnka už zvádzajú na prechádzky. Výbornou pomôckou sú palice, ktorá vás budú stimulovať k tomu, aby ste nespustili ramená. Telo držíte vystreté a hlavne zmierňujete otrasy. Tým netrpia kĺby a chrbtica sa prirodzenou chôdzou dokáže napraviť aj sama. Pokiaľ teda nie je už závažne poškodená

Joga

Vonkoncom nemusíte vnímať jej duchovú úroveň, ale je vhodné sa na ňu obrátiť ako na fyzioterapeutickú pomôcku. Skrátené svaly a šľachy totiž krivia chrbticu a vďaka joge sa telo dokáže vrátiť do stavu, že zvládne plný rozsah pohybov. Tým sa stanete pružnejší, menej stuhnutí a nebude vyvíjaný taký tlak na kosti a kĺby. Chrbtica potrebuje podporu svalov a šliach. V prípade, že sú nefunkčné a oslabené, medzistavcové platničky nevydržia dlho preberať funkciu nosného pilieru tela a začnú sa opotrebovávať. Práve prekrvené, pevné a rozhýbané telo chrbticu odľahčí a ona môže plnohodnotne fungovať a slúžiť.

Dynamické sedenie

Pre chrbticu nie je prirodzené, ak je dlho na jednom mieste. Z toho vyplývajú aj problémy so stavcami, ktoré sa začínajú k sebe pritláčať a spôsobujú bolesti. Záchranou môže byť dynamické sedenie. Na fitlopte, alebo špeciálnych stoličkách. Pozor, nie však celodenné a nie nárazovo. Pretože v takom prípade môžete všetko ešte viac zhoršiť. Ochabnuté svaly nedokážu držať chrbát adekvátne opretý a môžete si narobiť viac problémov ako osohu. Platí, že zo zlozvyku je potrebné vykorčuľovať postupne, ale treba začať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #plávanie #jóga #bolesť chrbta

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...