Najšialenejšie diéty hviezd! Čo si o nich vlastne myslia odborníci?

Jedia detskú výživu alebo íl. V pondelok konzumujú pokrmy so žltou farbou a vo štvrtok s fialovou.

24.03.2017 07:00
debata
Herečka Reese Witherspoon chudla pomocou... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Reese Witherspoon. Herečka Reese Witherspoon chudla pomocou konzumácie detskej výživy.

To sú len niektoré prípady absurdných a úplne bláznivých diét, o ktorých rôzne celebrity verejne tvrdia, že ich vyskúšali, aby schudli, píše taliansky denník Corriere della Sera a uvádza niektoré príklady.

Čo je na týchto diétach chybné alebo správne, vysvetľuje doktor Andrea Ghiselli z Rady pre výskum poľnohospodárstva a analýzu agrárnej ekonomiky CREA v Ríme. „Ak hovoríme ľuďom, že to, čo pomáha schudnúť, je menej jesť a viac sa hýbať, nemá to príliš veľkú odozvu. Človek často hľadá zázračnú potravinu, ktorá mu umožní zhodiť kilogramy,“ hovorí.

Americká speváčka Beyoncé sa zverila, že na to, aby schudla, použila citrónovú diétu, ktorá pozostáva zo zázračnej citrónovej kôry, ktorú pred 60 rokmi vymyslel Stanley Burroughs. Nápoj je zložený z vody, citrónovej šťavy, cayenského korenia a javorového sirupu. Cieľom kúry je detoxikácia a rýchly úbytok na váhe. „Detoxikačné kúry sú veľmi módne, ale túto funkciu pre nás vykonáva naše telo samo. Uvedený nápoj neublíži, ale je k ničomu,“ hovorí Andrea Ghiselli.

Viditeľne schudnutý spevák Sam Smith. Chudol... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Spevák Sam Smith. Viditeľne schudnutý spevák Sam Smith. Chudol pomerne zdravo

Americká herečka Reese Witherspoon držala diétu, v rámci ktorej k normálnemu nízkokalorickému jedlu pridávala detskú výživu, a to 14 dávok denne. Jedno jedlo mohlo obsahovať až 400 kalórií. „Detská výživa nenasýti, a preto nie je vhodná pre dospelých. Ak zjete pri jednom jedle 400 kalórií, chudnete, ale nie preto, že jete detskú výživu, ale preto, že zjete málo kalórií,“ podotýka lekár.

Americká televízna hviezda Snooki z reality-šou Jersey Shore tvrdí, že v roku 2010 schudla vďaka sušienkovej diéte. Tri týždne jedla šesť sušienok s hodnotou 90 kalórií denne a k tomu niečo menšie. Sušienková diéta je výmyslom lekára Sanforda Siegala. „Tento režim je rozhodne veľmi zlý, obsahuje cukry a nerobí dobre kardiovaskulárnemu systému,“ hovorí Ghiselli.

Anglický spevák Sam Smith chudol jeden kilogram za deň. Krátko potom, čo si vo februári odniesol štyri ceny Grammy, začal na Instagram umiestňovať svoje fotografie znázorňujúce ako chudne. Riadil sa údajne diétou zostavenou jedným nutričným poradcom. Cvičil a jedol čerstvú zeleninu a ovocie, chudé mäso, morské plody a vyhýbal sa sladkostiam a zmrzline. „S touto diétou by sme mohli súhlasiť, aj keď neobsahuje strukoviny a celozrnné potraviny, ktoré by tam mali byť. Chudnúť kilogram denne však nie je zdravé. V prípade obéznych osôb by mohla byť prípustná, ale nemala by trvať viac ako desať dní,“ uvádza Ghiselli.

Americká herečka Shailene Woodley zase konzumuje íl, aby vyčistila telo od ťažkých kovov. „Už som uviedol, že naše telo je stavané tak, že sa samo čistí od toxínov a ťažkých kovov. Íl nemá žiadny význam okrem toho, že zasýti,“ hovorí Ghiselli.

Ďalšie americká hviezda Kourtney Kardashian, ktorá porodila svoje tretie dieťa, tvrdí, že jej život zmenili pilulky placenty. „O týchto pilulkách neexistujú žiadne vedecké štúdie, ale American Pregnancy Association uvádza, že by mohli znižovať riziko depresií po pôrode, vyrovnať úroveň železa v krvi a zvýšiť produkciu mlieka a uvoľňovanie oxytocínu,“ uvádza Ghiselli.

Americký country spevák Tim McGraw zase dodržiaval paleo-diétu. Priznal sa, že takisto prestal piť alkohol a užívať drogy. „Paleodiéta je v poslednej dobe módna, ale nemá vedecký základ. Môžeme jesť ako v paleolite, ale nežijeme v paleolite. Pri niektorých paleo-diétách sa drasticky prekračuje odporúčaná dávka proteínov a nasýtených tukov, ktoré podľa niektorých výskumov môžu zvyšovať riziko ochorenia obličiek a srdca a vznik niektorých druhov rakoviny,“ vysvetlil Andrea Ghiselli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #dieťa #hviezda #celebrita #Reese Witherspoon #Tim McGraw #paleo stravovanie #citrón #íl

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...