Čo všetko škorica dokáže a kedy je nebezpečná?

Škorica je korenie, ktoré sa získava z vnútornej kôry škoricovníka a pre svoje zahrievacie vlastnosti má dlhú tradíciu vianočného korenia (používa sa aj pri príprave punču).

24.03.2017 12:00
škorica
So škoricou opatrne.
debata

Neskôr sa škorici a škoricovým extraktom pripísal aj priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. V roku 2003 zverejnil renomovaný časopis „Diabetes Care“ štúdiu, ktorá pritiahla veľkú pozornosť: Lekári z Pakistanu mali zistiť, že pravidelné používanie škorice má priaznivý vplyv na metabolizmus glukózy.

Dobré vedieť

Intenzívne voňajúca cassia škorica obsahuje aromatickú látku kumarín, často vo veľkých množstvách. Pretože táto aromatická látka môže u citlivých osôb spôsobiť poškodenia pečene, odborníci radia jesť radšej potraviny, ktoré ju obsahujú, len s mierou.

Keď to preženieme

Podľa informácií spolkového inštitútu pre posudzovanie rizík spúšťa kumarín v malej skupine obzvlášť citlivých ľudí poškodenia pečene, ktoré však pri vhodnej liečbe miznú. Nebezpečná je len spomínaná cassia škorica, jemnejšia a drahšia ceylónska škorica obsahuje tejto rizikovej látky podstatne menej. Spotrebiteľ môže tieto škorice od seba ľahko rozlíšiť. Tyčinky cassia škorice sú relatívne hrubé, zrolované kôry, pričom podobná jemná ceylónska tyčinka škorice skôr pripomína rozrezanú cigaretu.

Dôkazy chýbajú

Dodnes nie sú žiadne spoľahlivé dôkazy priaznivého účinku škorice pri cukrovke druhého typu, preto je lepšie škoricové preparáty radšej neužívať. Škorica by sa ako korenie malo používať striedmo a s mierou. Týždenná maximálna dávka v prípade detí by nemala prekročiť 100 gramov. Škorica je v tomto prípade ideálna v pečive alebo vo vločkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #pečivo #korenie #cukor #škorica #poškodenie pečene #kumarín

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...