Čo robia šťastní a zdraví ľudia inak? Osvojte si ich princípy!

Zdravie a šťastie v živote nie je len výsledok hodených kociek náhody. Ľudia, ktorí sa viac usmievajú a menej sedia u lekára, robia niektoré spoločné veci. Ak si ich osvojíte, aj váš život sa začne meniť k lepšiemu.

19.02.2017 17:00
meditácia, lúka, les, relax Foto:
Pätnásťminútová meditácia preukázateľne zvyšuje aktivitu imunitného systému a dokáže zredukovať následky celodenného stresu takmer na nulu.
debata (2)

Vytvárajú si hlboké vzťahy

Doktorka Lissa Rankin sa dlhodobo venuje problematike sociálnych väzieb a dopadov na zdravie človeka. Jej práca vychádza z pozorovaní vzorky 6000 ľudí a zistila, že ľudia žijúci v manželstve majú podstatne nižšie riziko vzniku depresie. Dokonca sa ukázalo, že ľudia s hlbšími a dobrými priateľstvami žijú dlhšie a priateľstvo veľmi intenzívne pomáhalo aj prekonávať rakovinu.

Nesedia celý deň

Jednoducho sú v pohybe. Namiesto sedenia pred televízorom športujú, netrávia svoj deň medzi štyrmi stenami. Navyše sa ukázalo, že ľudia čítajúci bulvárne noviny a sledujúci správy majú menšiu radosť zo života ako tí, ktorí si namiesto toho pustili dobrú hudbu. Nejde pritom o náhodné zistenie, ale výskum, ktorý bol pozorovaný na vzorke viac ako 8000 ľudí.

Navštevujú pozitívne miesta

Nie je jedno, s kým a kde trávite čas. Nehovoríme len o ovzduší, ktoré výrazne vplýva na zdravie, ale toxické môže byť aj sociálne prostredie. Davová psychóza, alebo jej náznaky fungujú aj v menších tímoch. Pozitívny človek si nedokáže dlhodobo udržať dobrú náladu v kolektíve pesimistov. No platí to aj naopak. Vyhľadávanie pozitívnych ľudí prispieva k pocitu, že život je krajší.

Učia sa

Jednoducho nerezignujú, učia sa a poznávajú. Rozvoj vnímania, mozgovej kapacity a pamäte pomáha bojovať proti alzheimerovej chorobe aj demencii. Cestovanie je rovnako atraktívny stupeň vnímania a rozvoja poznania, ako aj učenie sa nových jazykov. Ľudia, ktorí majú svoje hoby a rozširujú si poznanie, sú šťastnejší a zdravší ako tí, ktorí na vlastný rozvoj rezignovali.

Meditujú

Pätnásťminútová meditácia preukázateľne zvyšuje aktivitu imunitného systému a dokáže zredukovať následky celodenného stresu takmer na nulu. Čo je pritom potrebné? Pohodlne sa usadiť a iba plynule, hlboko a pomaly dýchať. Myslieť na niečo pekné a to stačí.

Nejedia sami

Pri jedle sa nemá rozprávať, ale spoločnosť nám zjavne prospieva. Profesor Brian Wansink vyskúmal, že ľudia, ktorí jedia sami, majú tendenciu sa prejedať, jedia menej zeleniny a omnoho nezdravšie pokrmy ako napríklad ľudia stolujúci s blízkymi a priateľmi. Šťastné a zdravé rodiny stolujú spolu a tie ostatné rozdelene, každý člen v inom čase a inej izbe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #priateľstvo #depresia #pozitívne myslenie #meditácia

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....