Patríte medzi dvadsiatničky? Čo by nemalo chýbať vo vašej chladničke?

Časté posedenia v kruhu priateľov sú síce skvelé, ale príjem kalórií počas nich výrazne stúpa.

08.02.2017 15:00
chladnička, jedlo, zelenina, strava, obed Foto:
AKé sú zásoby vo vašej chladničke?
debata

Ak sa práve nachádzate vo vekovom rozmedzí 20 až 30 rokov, zrejme sa stretávate často s priateľmi, rada si s nimi posedíte či zatancujete. Práve čulý spoločenský život v tomto vekovom období sa podľa štúdie zverejnenej v magazíne „Physiology & Behavior“ stará o to, že priberáme, i keď nechceme. Človek podĺa zverejnených čísel totiž prijme až o 18 percent viac kalórií, ak sa nachádza v skupine. V tomto veku ide často o jedlá ako pizza či hamburger, svoju rolu zohráva aj alkohol.

Čo treba mať v tomto veku v chladničke?

Experti na výživu odporúčajú pred odchodom z domu skonzumovať na proteíny bohaté potraviny – grécky jogurt, lyžicu arašidového masla či uvarené vajce. Prečo? Proteín zasýti telo s zabráni tomu, aby ste do seba „nahádzali“ všetko, čo sa vám dostane pod ruku. Kvalitné proteíny navyše vyvolajú pocit dlhodobého nasýtenia, takže počas večera sa už prejeť nebudete.

Počas pobehovania po meste je skvelé mať v taške aspoŇ jeden kus ovocia – jablko je najdostupnejšou variantou. vyhnete sa tak hot-dogom či sladkému pečivu, ktoré si kúpite v stánkoch.

Alkoholu sa v tomto veku vyhýba ťažko. Aké nápoje vyhľadávať v ponuke? Koktejly, hoci sú chutné a navyše aj skvelo vyzerajú, by mali zostať tabu pre ich enormne vysoký obsah kalórií. Ak si nejaký z miešaných drinkov objednáte, počítajte minimálne s príjmom 350 kalórií.

Biele víno pritom obsahuje kalórií menej – pohár okolo 138 kcal, pohár šampanského len 80 kcal. „Panák“ vodky má v sebe len 43 kcal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #proteín #dvadsiatnici #chladnička

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...