Opar, ty môj celoživotný problém!

Prečo niektorým ľuďom sa opar na perách neustále tvorí, kým iným sa úplne vyhýba?

07.02.2017 11:00
opar, herpes Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vždy a znova

Takmer každý človek príde počas života do kontaktu s vírusom „herpes simplex“, spôsobujúcim opary. „Veľakrát sa to táto infekcia ozve už v prvých troch rokoch života,“ povedala dermatologička Gabriele Ginter-Hanselmayer z LKH kliniky v Grazi. Väčšinou ju sprevádza horúčka a pľuzgieriky v oblasti úst a po týždni odznie. Čo je však v tomto prípade dôležité, vírusy sa „uhniezdia“, prežijú a prostredníctvom rôznych vplyvov prostredia sa vždy a opäť objavia – v podobe pľuzgierikov.

Niektorí áno, iní nie

Prečo niektorých ľudí opary trápia a druhých nie, sa, žiaľ, nevie. Avšak to, či sa opar vytvorí, určite ovplyvňuje oslabený imunitný systém. Spúšťačom môže byť prechladnutie, nadmerný stres, silné ultrafialové žiarenie, intenzívna fyzická záťaž alebo dokonca ženský cyklus. Vďaka týmto „imunitným slabostiam“ sú vírusy znova aktívne a môžu spôsobiť na perách nepríjemné pľuzgieriky.

Ak som ho ešte nemala…

Je šanca, že človek, ktorý opar ešte nemal, sa mu aj v budúcnosti vyhne? „To sa tak jednoznačne nedá povedať,“ povedala dermatologička. Podľa jej slov sa však môže stať aj to, že človek zažije svoju prvú skúsenosť s oparom v 60-tke. Síce je to zriedkavé, ale možné. Za normálnych okolností je to každopádne tak, že čím je človek starší, tým menej sa vyskytujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opar #vírus #prechladnutie #imunitný systém #stres #horúčka #pľuzgier

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...