Jedlá, ktoré dodajú šťastie na počkanie

Zimné mesiace nebývajú príliš nasiaknuté optimizmom. K tomu najdepresívnejšiemu obdobiu možno štatisticky zaradiť práve prvú tretinu roka. Dá sa poraziť jedlom! Pozor, nie však hocijakým!

29.01.2017 14:50
French press, káva, kofeín Foto:
Siahnite po chutnej, čerstvo praženej káve.
debata

Nebezpečná terapia

Vedci už dávno zistili, že jedlom, a najmä tým sladkým, si náš mozog kompenzuje nedostatočný pocit odmeny, uspokojenia a radosti. Preto sú zimné mesiace krízové na priberanie. Málo slnka, radostí a na viazaní tukov sa nepodieľajú len sviatky. Jedlo má skutočne zásadný vplyv na to, ako sa cítime. Sú však špecifické druhy pokrmov, pri ktorých nehrozí priberanie, ale vedia vyčariť úsmev na tvári. Vyskúšajte, skutočne sa po ich konzumácii budete viac usmievať. A dokonca aj vtedy, keď sa postavíte na váhu.

Káva

Ak si ju dáte bez cukru aj smotany, nepredstavuje prakticky žiadne kalorické riziko. Siahnite po chutnej, čerstvo praženej káve. Vďaka jej chuťovým vlastnostiam sa vám nálada zlepší už len vďaka jej vôni a prvému kontaktu s chuťovými bunkami. No nie je to len o zmyslovom zážitku. Štúdia realizovaná na ženskej populácii ukázala, že tri šálky kávy denne dokázali zvýšiť hladinu optimizmu a dobrej nálady o 15%. Nielen vďaka vyššej energii, ale aj vďaka schopnosti kávy stimulovať serotonín a dopamín, ktoré k dobrej nálade v správnom pomere potrebujeme.

Granátové jablko

Pre vyšší obsah cukrov je vhodné konzumovať ho v ranných hodinách. A aj preto, aby vám dodalo do života viac úsmevu. Najlepšie je vypiť prírodnú šťavu z tohto plodu k raňajkám. Stačí deci počas dvoch týždňov a zmiernia sa depresie bez ohľadu na ročné obdobie. Táto terapia významne korigovala vysoký tlak a smútok s úzkosťou dokázala zahnať skoro tak dobre ako lieky.

Jogurt a kefír

University of California sa dlhodobo venovala skúmaniu vplyvu jogurtov a kefíru na ľudský organizmus. Okrem pozitívneho aspektu na naše trávenie však objavili aj ďalší, vedľajší účinok. Ním je lepšia nálada u ľudí, ktorí tieto baktériami zakýsané výrobky konzumujú. Podobné výsledky mal aj príjem probiotík. Zvyšuje sa odolnosť voči stresu a pocit spokojnosti so životom. Dôvodom je komunikácia čriev priamo s mozgom. Keď je trávenie zdravé a plne funkčné, samotný človek sa cíti lepšie a neohrozenejšie. Pri výbere jogurtov je potrebné siahať po tých, čo majú skutočne živé kultúry.

Huba šitake

Zoznam prínosov tejto huby je na malú encyklopédiu. Môžete si k nim prirátať aj výnimočný vplyv na psychickú kondíciu. Šitake povznáša náladu vďaka značnej porcii selénu a horčíka. Bude pre vás náladovým prínosom bez ohľadu na spôsob prípravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #depresia #šťastie #dobrá nálada #optimizmus

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...