Ako sa neotráviť mrkvou

Dohnal vás strach z prechladnutia alebo chrípky do lekárne nakupovať veľké balenia “umelých” vitamínov? Buďte na pozore, namiesto pomoci si môžete privodiť otravu.

28.01.2017 14:00
mrkva, mrkvová šťava, antioxidant, karotén Foto:
Denne pite 100% mrkvovú šťavu len v primeraných dávkach.
debata (1)

Nie všetky druhy predávkovania vitamínmi sa však dajú rozpoznať už pri prvých príznakoch.

Neotrávte sami seba

Vo všeobecnosti platí, že vitamíny rozpustné vo vode, ako sú tie zo skupiny B a kyselina askorbová © sa aj pri vyšších dávkach vyplavia z tela v moči. V tuku rozpustné vitamíny D, K, E a A však spôsobujú závažné telesné poruchy. Pritom pri posledne menovanej latke, máme akú takú šancu rozoznať prvé príznaky hypervitaminózy. Môže a nemusí byť neskoro.

Pozor na mrkvovú šťavu

Obsahuje beta karotén, ktorý sa v tele mení na “áčko”. Tento vitamín v primeraných dávkach chráni oči a sliznice. Ak sa to s ním prepískne, spôsobuje akútne problémy. V prípade, že čo už len denne pijete 100% mrkvovú šťavu v neúmerných dávkach a ešte si k tomu dodáte jeho umelú verziu vo forme výživového doplnku, hrozí vám otrava. Pozitívnou správou je, že sa dá ešte čo to zachrániť. Z tohto typu hypervitaminózy neprirodzene žltne koža. To je znamenie prvých problémov s pečeňou. Okamžite vyhľadajte lekára, nedovoľte aby vám zlyhala pečeň.

Chorľaviem zo “zdravia”

Vitamín E, ktorý má prívlastok látka mladosti, K – vitamín zlepšujúci krvotvorbu a Déčko na spevnenie kostí môžu mať aj opačný efekt. V prípade týchto troch látok nemusíte vôbec tušiť, či ide o hypervitaminózu alebo iné ochorenie. Zo strachu z choroby si môžete ublížiť ešte viac, začnete si zvyšovať dávku vitamínov. A práve ňou si ubližujete. Ak trpíte nevoľnosťou, zvraciate a máte hnačku, nemusí to byť chrípka, ale práve predávkovanie “zdravím”.

Čo pomáha…

Vo všeobecnosti platí, že v tuku rozpustné vitamíny by mali konzumovať len ľudia, ktorí majú veľmi chabú životosprávu, nedostatok mäsa, zeleniny, ovocia a strukovín. U zdravého človeka je “dopovanie” výživovými doplnakmi s vitamínmi D, E, K a A zbytočné. Desiatky ušetrených eur za tieto vitamíny je v tomto prípade rozumné odložiť si radšej na čerstvé ovocie a zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #vitamíny #mrkva #predávkovanie #hypervitaminóza

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...