Šokujúce prísady v jedle! Týchto 5 vecí by ste v ňom naozaj nečakali

Často pozorne študujeme zloženie potravín, ktoré konzumujeme. Ale niekedy nám unikne celkom základná informácia o tom, čo sa môže nachádzať v produktoch bežnej dennej spotreby.

19.01.2017 17:00
shutterstock 75616918 Foto:
Pri spracovaní a výrobe cukru sa zvyklo využívať tzv, kostné uhlie.
debata (5)

Portál Daily Mail s odvolaním sa na ochranársku organizáciu PETA priniesol zoznam prekvapivých súčastí potravín, ktoré ľudia využívajú a konzumujú takmer denne. Niektoré z nich naozaj môžu zaskočiť.

Bravčové kože v jogurte

Podľa organizácie PETA množstvo výrobcov jogurtov využíva na stuženie a hustejšiu konzisteniu pridanú želatínu. Tá môže vznikať aj prípravou vyvarenia prasačej kože, kostí či rozličných odrezkov a v Británii ju zvyknú pridávať okrem jogurtov aj do tzv. marshmallov sladkostí či niektorých sladkostí.

Chrobáky v červených potravinách

Ak niektoré potraviny (najčastejšie zafarbené sladkosti) obsahujú karmín, s ich konzumáciou vlastne konzumujete chrobáčika menom červec nopálový. Práve zo samičiek tohto chrobáka sa totiž farbivo extrahuje a využíva sa v potravinách ako sú cukríky, jogurty, mliečna ryža či vybrané alkoholické nápoje.

Ovčia vlna v žuvačkách

Lanolín je prísada, ktorá sa s obľubou pridáva do kozmetiky a jej účinky nepopierajú ani odborníci, pokožke prospieva. Táto prísada sa však zvykne pridávať aj do niektorých žuvačiek. S ich žuvaním sa tak vo vašich ústach premieľa aj troška vosku v tuhom stave, ktorý sa získava z ovčej vlny.

Morské plody v banánoch

Nejde priamo o súčasť ovocia, ale o zmes, ktorá sa môže nachádzať na banánovej šupke a čiastočne môže preniknúť aj do jej obsahu. Pôvodcom je pesticíd, ktorým sa zvyknú striekať banány na plantážach, aby nehnili. Ten je vyrobený z kreviet a krabích skeletov.

Análne žľazy bobra v zmrzline

Znie to možno desivo, ale aby sme boli presnejší ide o látku známu ako castoreum. Táto prísada, ktorá dodáva potravinám arómu, sa získava zo žliaz umiestnených okolo ritného otvoru bobrov. A jej využitie? Jogurty, zmrzliny, pudingy, omáčky či vybrané alkoholické nápoje.

Kosti v bielom cukre

Takzvané kostné uhlie zvyknú využívať niektorí výrobcovia rafinovaného cukru pri jeho výrobe a úprave do požadovanej snehobielej podoby. Hoci dnes sa už pri procese spracovania a čistenia cukru zvykne využívať aktívny uhlík, niektoré fabriky stále pracujú s kostným uhlím, ktoré sa najčastejšie vyrába z kostí kráv.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #šok #potravina #prísada #súčasť

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...