Zatočte s nabratými kilogramami po sviatkoch, ponúkame vám návod ako na to

Zostali aj vám po sviatkoch kilogramy navyše? Zbavte sa ich rýchlo a efektívne.

14.01.2017 14:00
raňajky, výživa, stravovanie Foto:
Vajíčka natvrdo na raňajky vám zabezpečia dostatočný príjem bielkovín.
debata (2)

Bruško, boky, stehná a zadok dostali vianočnými dobrotami riadne zabrať. Štatistiky hovoria o tom, že muži priberajú v závere roka priemerne tri až štyri kilogramy za dva týždne. Ženy sú na tom horšie. Sú o niečo náchylnejšie na ukladanie podkožného tuku, dokážu za to isté obdobie nabrať cca päť kilogramov. Za všetko môže u žien pohlavný hormón estrogén, ktorý má na svedomí plnšie dámske tvary, jemné črty a v tomto prípade aj nejaký nechcený kilogram. Aj na tento problém však existuje liek. Nie kdeže, žiaden “zázrak” z lekárne, ale poctivý mesačný diétny a cvičebný program. Skúste ho s nami.

Zdravé cukry

Koniec sladeniu čaju alebo kávy. Rafinovaný, tzv. biely cukor, je vysoko koncentrovaná disacharóza, ktorá sa štiepi na jednoduchšie cukry, glukózu a fruktózu. Glukóza nám dodáva energiu, fruktóza, hoci ide o tzv. ovocný cukor, paradoxne, zaťažuje pečeň. Vhodnými alternatívami sú polysacharidy. Tie sa bežne vyskytujú v celozrnnom pečive, ovsených vločkách. V obchodoch sa nenechajte oklamať “tmavým” pečivom. Vo väčšine prípadov ide o biele pečivo farbené karamelom.

Zabudnite na “hambáče”

Raňajky vo fast foode? Zopár týždňov a kilá sa len tak nahrnú. Polotovary, sladké žemle, pochybný pôvod mäsa a príliš veľa majonézových dressingov spôsobuje nahromadenie tuku nielen v podkožnom tkanive, ale i medzi orgánmi brušnej dutiny. A práve táto druhá forma tuku, viscelárny tuk, spôsobuje najviac zdravotných rizík – od cukrovky až po infarkt.

Proteíny každé ráno

Nie je, samozrejme, nutné ihneď utekať do športového obchodu a kupovať si práškové proteíny. Najlepšie z nich máte doma v chladničke. Dve vajíčka natvrdo vám na raňajky iste postačia a zabezpečia dostatočný a najmä prirodzený zdroj bielkovín pre vaše svaly. Žĺtko navyše obsahuje lecitín, ktorý zlepšuje mentálne funkcie, pamäť, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje kvalitu pokožky.

Menej je viac

Tri až štyri malé porcie jedla denne zabezpečia vyvážený prísun energie po celý deň. Vyhnete sa vlčiemu hladu a nájazdom na chladničku tak dáte definitívne zbohom. Ak zvolíte opačný postup, jedno až dve veľké a tučné jedlá denne, zaťažíte si žalúdok, stratíte energiu a rýchlejšie priberiete.

Voda nad všetko

Minerálky je vhodné piť v lete, po náročnom športe, ale inokedy skôr platí zlaté pravidlo o pitnom režime založenom na vode z vodovodu. Pre náročnejších jedincov, ktorí môžu byť citliví na chlór sa odporúča vodu filtrovať. Existuje výborný trik, ako nezabúdať piť. Položte si v práci, doma, kdekoľvek ste, pred seba fľašu naplnenú vodou, stanovte si dokedy ju máte vypiť a tohto pravidla sa držte.

Pozor na mastnotu

Tuky z klobásky, slaninky alebo dokonca aj tie v sladkostiach narobia viac škody ako osohu. Zato zdravé tuky obsiahnuté v olivovovom, sezamovom, makovom a tekvicovom oleji pomáhajú udržiavať primeranú hladinu triglyceridov v krvi. Ak sa vám nechce piť hoci len jednu lyžičku takéhoto oleja denne, skúste si dopriať každý deň zdravo tučné ovocie avokádo, z ktorého rozhodne nepriberiete.

Bez pohybu to nejde

Diéta a cvičenie sú najlepšou cestou k štíhlej línii. Ženám sa odporúča namiesto hodín strávených dvíhaním činiek voliť cvičenie svižnejšie, s nižšími záťažami. Tuk sa však páli najmä pri bicyklovaní, behaní alebo cvičení na steperi. V prípade, že chcete zhadzovať rýchlo, vyskúšajte tieto športy ráno nalačno. Hladina cukru v krvi je ráno o dosť nižšia ako napríklad večer, čo znamená, že už prvým krokom na bicykli alebo steperi spaľujete tuky z rizikových partií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #stravovanie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...