Agáve, med či stévia - fakt si myslíte, že sú také zdravé? Tak čítajte

Nahradiť biely cukor iným druhom sladidiel - táto tendencia existuje v spoločnosti už pár rokov. Na trhu sa objavili rozličné alternatívy a často sa píše o tom, aký majú zmysel či benefity.

12.01.2017 09:00
stévia Foto:
Sušené lístky stévie.
debata (5)

Z trochu iného pohľadu sa však na to pozrel server TheFashionspot.com, podľa ktorého sa ani tie najzdravšie sladké náhrady nemusia zdať správnou voľbou. Dôvod? Skrátka sú dosť nezdravé. Tu sú zdôvodnenia, ktoré uvádzajú autori textu.

Med

Hoci sa hovorí o tom, že je výrazne zdravší ako cukor, treba si uvedomiť aj jedno – je tiež kalorickejší. Vitamíny a cenné minerály obsiahnuté v mede pritom tiež treba rozlišovať – ak kupujete med od lokálneho včelára, jeho kvalita bude určite iná ako pri mede z veľkoobchodného predaja.

Agáve

Je kalorickejšie než biely cukor alebo med. Lyžička obsahuje až 27 kalórií, ktoré mnohí odborníci na výživu označujú ako prázdne kalórie. Hoci štúdie ho uvádzajú ako zdravú alternatívu sladenia pre nízky glykemický index, neveriaci odborníci tvrdia, že je nutné urobiť viac a dteailnejších štúdií, aby sa niečo podobné dokázalo.

Stévia

Podľa odborníkov je stévia jednou z najzdravších alternatív sladenia. Treba si však uvedomiť, akú používate. Do mnohých sladidiel so stéviou totiž pridávajú výrobcovia aj maltodextrin, ktorého glykemický index je dvojnásobne vyšší ako index klasického bieleho cukru. Ak teda stévia, tak len v kombinácii s iným prírodným sladidlom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #med #alternatíva #sladidlá #agávový sirup

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....