Skúste dychové cvičenie na rýchly prílev energie

Správne dýchanie zabezpečuje telu optimálne fungovanie. Ak sa dych zastaví, človek umiera.

07.01.2017 08:00
dýchanie, cvičenie Foto:
Dýchajte správne a precvičujte si hlboký dych.
debata

Pri nesprávnom dýchaní namiesto života živoríme. Priemerne sa za deň nadýchneme 20 000-krát. To už je dosť veľa pokusov na to, aby nám správne vykonávanie dýchanie ozdravilo život a pomohlo žiť najlepšie, ako sa dá!

Príliš plytko

Plytké dýchanie je prejavom stresu, no najmä ženy sú často prichytené pri tom, ako dýchajú plytko, to znamená, iba do hrude, aj bežne počas dňa. A tu je problém, prečo máte pocit, že akosi nestačíte energiou napríklad za mladšími ročníkmi. Čím sme starší, tým máme totiž tendenciu dýchať horšie. Dýchajte ako deti a zistíte, že budete mať aj sily ako ony.

Odpozorované z prírody

Malé deti prirodzene dýchajú do bránice. Následne vekom toto dýchanie opúšťame. Dôvodom je často pribúdanie stresu. Lenže práve v dýchaní sa skrýva aj liek naň. Duck-Hee Kan z univerzity v Houstone sa zaoberá dlhé roky dýchaním a má v rukách výsledky, ktoré hovoria, že prehĺbenie dýchania, predĺženie nádychu aj výdychu a dýchanie do brucha, znižuje pôsobenie stresu, rýchlo relaxuje psychiku, oživuje telo a dodáva viac energie, uvoľňuje hormóny šťastia a podporuje imunitu.

Dych pre maximum energie

Nie je to nič zložité a účinkuje okamžite. Pocit nabudenia je dokonca intenzívnejší, ako po dvoch kávach. Stačí aplikovať jednoduchý postup:

  1. Posaďte sa vzpriamene na stoličku. Nohy majte na podlahe, uvoľnite sa.
  2. Nadychujte sa nosom tak pomaly, aby ste stihli napočítať do osem, kým zacítite, že ste sa naozaj hlboko nadýchli.
  3. Nadychujte sa najprv do brucha, potom do hrudníka a nakoniec sa snažte dostať dych až pod kľúčne kosti. Musíte cítiť, že ste „plná vzduchu“.
  4. Pomaly, rovnako na osem sekúnd, vydychujte.
  5. Zopakujte päťkrát. Môžete mať pritom zatvorené oči.

Po tomto cvičení sa pokojne postavte a uvidíte, ako rýchlo sa apatia, vyčerpanosť a únava stratia.

Viac šťastia aj kreativity

Štúdie z roku 2011 na vzorke niekoľkých tisícok ľudí, vrátane budhistických mníchov, preukázali, že vykonávať hlboké a sústredené dýchanie počas dvadsiatich minút denne ozdraví myseľ ako hlboká meditácia. Zároveň sa do tela vyplaví dostatok serotonínu, aby hlboké dýchanie pôsobilo takmer tak dokonale ako antidepresívum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #dych #dýchanie #fungovanie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...