Žinčica – tušili ste, že zlepší trávenie, líniu aj pleť?!

Nevonia príliš vábne a nechutí ako vyberané víno. Aj citlivé ženské jazýčky by sa však s týmto salašníckym produktom mali skamarátiť.

04.01.2017 09:30
mlieko Foto:
Pochutnajte si na žinčici.
debata (4)

Žinčica dodávala silu chlapom ťažko pracujúcim celý deň. No v súčasnosti sa objavujú aj unikátne výhody pre ženy so sedavým zamestnaním.

Liečivý „vedľajší“ produkt

Na začiatku je vhodné povedať, čo je vlastne žinčica. Nič zložíte. Ide o vedľajší produkt pri výrobe syrov. Ide o prevarenú srvátku a po zahrievaní sa v nej vyzrážajú bielkoviny a zachytí mliečny tuk. Zrazenina sa následne oddelí a  vznikne nápoj, ktorý môže byť sladký, alebo po zakvasení kyslý, pripomínajúci zľahka kefír.

Dokonalá pri chudnutí

Ak si chcete udržať váhu v norme a zaujímate sa o fitnes štýl, už aj o polnoci po pamäti viete, že základom sú bielkoviny. A práve tu prichádza na rad žinčica. Je to plnohodnotná náhrada bežných srvátkových proteínov, ktoré pijú športovci po výkone. S extrémnou biologickou hodnotou, ktorá prevyšuje vajcia, mäso aj sóju. Nie je totiž bielkovina ako bielkovina. Tie zo žinčice sú zdrojom aminokyselín, ktoré podporujú stavbu svalov a rozhodne je dobrou voľbou ako desiata, či jedlo po cvičení.

Zdravie na prvom mieste

Cvičenie má k zdraviu prispievať, ale ak ho chcete podporiť aj z vnútra, lepší nápoj ako žinčica budete len ťažko hľadať. Je známa animikróbnym a antikarcinogénnym účinkom. Zároveň podporuje imunitný systém. O žinčici koluje aj Slovákom dobre známy príbeh Hugolína Gavloviča, ktorému v mladosti pre zdravotné problémy nepredpovedali dlhý život. Nakoniec však začal popíjať žinčicu a prekonal sedemdesiatku. Tento účinok na dlhovekosť je nezávislý na pohlaví. Funguje aj u žien.

Upravuje tlak

Na vysoký krvný tlak je žinčica v skupine prírodných liečiv po boku s cesnakom. Je za to zodpovedná bielkovina β- laktoglobulín, hojne zastúpená práve v srvátke. V priebehu fermentácie produkuje látky prirodzene znižujúce tlak.

Krajšia pleť

Základ zdravia je správne trávenie. Žinčica je živý nápoj plný laktobacilov. Tie sa dostanú do tráviaceho traktu a nezahynú v žalúdku, ale pokračujú ďalej a potláčajú v črevách patogénne hnilobné procesy. Odstraňujú zápchu aj pocit nafúknutého bruška. Okrem toho práve likvidácia negatívnych dôsledkov trávenia sa prejavuje vyčistením pleti od vyrážok. Ak sa neviete zbaviť zapálenej pokožky, skúste pohár žinčice. Vie výrazne ozdraviť organizmus aj jeho výzor.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #trávenie #pleť #žinčica

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...