Prečo zlyhávame pri odvykaní od fajčenia?

Eufória z novoročného predsavzatia zahodiť cigaretu krachuje nielen na slabej vôli, ale i pochybnej liečbe.

01.01.2017 14:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Prestať s fajčením nie je jednoduché, ale mali by ste to skúsiť.
debata

Ak ste sa rozhodli skoncovať s týmto zlozvykom, máme pre vás radikálny spôsob liečby. Jej cena je približne rovnaká, ako cena cigariet, ktorú necháte v trafike za niekoľko desiatok krabičiek s tabakom.

Povedať si nie už nestačí

Fajčiar, ktorý denne vyfajčí do dvadsať cigariet denne má vážny problém – závislosť. Nikotínový abuzús je tak silný, že sa môže rovnať alkoholovej závislosti, prípadne tej na ľahších drogách. I napriek tomu sa fajčenie ako také nepovažuje v našej spoločnosti za chorobu, na rozdiel od alkoholizmu. Pritom samotní “závisláci” dokážu prefajčiť stovky až tisícky eur mesačne, ohrozujú svojím spôsobom života svoje deti, okolie a v konečnom dôsledku riskujú vážne kardiovaskulárne ochorenia, nádory pľúc a iných telesných orgánov. Nie je totiž náhoda, že sú na tabakových výrobkoch fotografie chorôb, ktoré fajčenie jednoznačne spôsobuje.

Tretí dôvod úmrtnosti v EÚ

“Tabak je najväčšou príčinou úmrtnosti v EÚ, ktorej sa možno vyhnúť a ktorá má každoročne na svedomí 650-tisíc životov. Odhaduje sa, že chorobnosť a úmrtia zapríčinené fajčením stoja krajiny EÚ minimálne 100 miliárd eur ročne, čo zodpovedá 1 percentu HDP,” uvádza Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu na svojich webových stránkach. Druhé miesto s počtom obetí 1,2 milióna občanov EÚ má na svedomí rakovina, pričom zabíja každého štvrtého človeka v Európe. Prvenstvo nesú srdcovocievne ochorenia, ktoré si v priebehu jediného roku vyžiadajú takmer 2 milióny ľudských životov.

Tradičné lieky? Možno áno, možno nie

Nikotín je silný alkaloid (droga), má rýchly nábeh účinku, cez sliznicu dýchacích ciest sa okamžite dostáva do krvného obehu, tak ako je tomu v prípade tzv. šňupania kokaínu alebo injekčného užívania drog. Štandardne sa na odvykanie od fajčenia využívajú tak tradičné, ako aj netradičné spôsoby liečby. K tým druhým patrí najčastejšie hypnóza, pričom na takéto štatistiky sa nedá spoľahnúť, nakoľko nejde o exaktnú formu liečby. Najčastejším spôsobom boja proti cigaretám je využívanie nikotínových náplastí, žuvačiek, cukríkov. Nakoľko tieto produkty obsahujú nikotín, telo sa závislosti na nikotíne nezbavuje, iba si “užíva” benefit z toho, že nedýcha karcinogénny dym z cigariet. Aj v tomto prípade sa však treba mať na pozore. Nikotín je vo veľkom množstve jedom, ak si teda nalepíte na telo viacero náplastí naraz, hrozí vám v krajnom prípade smrť. I napriek tomu, úspešnosť liečby nikotínovými náhradami u mnohých jedincov funguje a jeho úspešnosť sa nedá podceňovať.

Navštívte lekára, kým je čas

Určite si spomínate, keď približne pred dvadsiatimi rokmi jedna švajčiarska spoločnosť vynašla modrú pilulku na podporu erekcie. Princíp účinku spočíva v tom, že liek pôsobí na centrum v mozgu, ktorý následne vyšle signál do penisu, aby sa pri sexuálnom vzrušení naplnil krvou. Podobne funguje aj liek na odvykanie od fajčenia, ktorý obsahuje účinnú látku vareniklín. Tento liek neobsahuje žiaden nikotín, ide teda o prvú beznikotínovú liečbu všetkých čias. Pôsobí na centrum v mozgu, kde sa pri fajčení vytvára pocit slasti a úspešne ho potláča.Vareniklín nie je voľne predajným liekom, nakoľko ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu. Predpisuje ho lekár a vyžaduje si presné dávkovanie a relatívne krátku dobu liečby. Liečba sa začína na 0,5 mg vareniklínu a čo je zvláštne, približne prvých sedem dní sa spolu s užívaním tejto tabletky vyžaduje, aby fajčiar naďalej fajčil. Dôvod je jednoduchý. Ľudský mozog totiž musí zaznamenať pocit slasti a “zázračná pilulka” ho následne potlačí. Pacient počas druhého týždňa liečby prestáva fajčiť. V prípade, ak by si chcel zapáliť, po jednom či dvoch potiahnutiach z cigarety pocíti v ústach nepríjemnú pachuť a cigaretu zahodí.

Vyskúšali sme na sebe

A spokojnosť bola maximálna. Po desiatich rokoch fajčenia sme následne dva-tri roky na cigaretu ani len nepomysleli. Švajčiarska spoločnosť, ktorá vyrába liek na odvykanie od fajčenia na svojej oficiálnej stránke zdôrazňuje, že vareniklín “môže pomôcť zmierniť túžbu po cigarete a abstinenčné príznaky spojené s ukončením fajčenia.” Mali sme rovnakú skúsenosť. Jednoducho povedané, nervozita, tras rúk, nepokoj a nesústredenosť sú na minime. A cena? Mesačná liečba týmto liekom vás vyjde na približne rovnakú sumu, akú by ste v danom mesiaci dali na cigarety. Aj v tomto prípade však platí, že kúpou tohto lieku na čiernom trhu riskujete vážne poškodenie zdravia. Liek vám po posúdení vášho zdravotného stavu môže predpísať nielen psychiater, ale aj praktický lekár. Dĺžka jeho užívania je individuálna, môže a nemusí trvať tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #závislosť #cigarety #odvykanie #vareniklín

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....