Ste začínajúca vegetariánka a chýba vám železo? Tu ho nájdete!

Železo sa nenachádza len v mäse! Aj vegetariáni predsa žijú zdravo a sú dôkazom toho, že aj rastlinné produkty dodajú telu kvalitné železo. Poradíme vám, kde ho hľadať.

26.12.2016 11:00
petržlen Foto:
Petržlen, bohatý na železo!
debata

Novopečení vegetariáni pozor!

Novopečení vegetariáni sa krátko po zásadnej zmene stravovania cítia unavení, slabí a vyčerpaní. Okrem toho je tento obrat o 180 stupňov, podobne, ako každá iná zmena, spojený so stresom, napríklad aj tráviaci systém má čo robiť, aby sa mu prispôsobil. Ak ste predtým jedli veľa mäsa, dajte telu potrebný čas na to, aby si zvyklo na vlákninu. Vegetariánom často chýbajú dôležité živiny a vitamíny, napríklad B12, ale predovšetkým spomínané železo. Práve keď telu prostredníctvom stravy železo nedodávame, prichádza k nedostatku železa – vtedy sa o slovo prihlási únava.

Nedostatok železa? Ľahké riešenie!

Obzvlášť veľa železa sa nachádza v mäse. Keď sa živočíšnym produktom vyhýbate, vzniká nedostatok. Spočiatku si to ani nevšimnete, no po krátkom čase sa dostavia príznaky ako bledá pokožka, vypadávanie vlasov, bolesti hlavy, lámanie nechtov, porucha sústredenia a psychická labilita. Nemusíte sa však strachovať – nedostatok železa je prakticky neškodný – ak nepretrváva dlho – a riešenie možno nájsť v rastlinnej strave. Vynikajúcim zdrojom železa je zelená mäta, petržlen a šťavel. Sú skutočnými bombami, čo sa týka obsahu železa a navyše aj chutia. Nasledujú tekvicové, sezamové a ľanové semienka, sójová múka, píniové oriešky, quinoa, proso, šošovica, marhule, hrášok, špenát, mandle a knäckebrot.

Dbajte na vyváženú stravu

Ak tieto potraviny začleníte do svojho jedálnička, nedostatok železa vás prestane trápiť a znova sa budete cítiť fit. Obzvlášť veľa železa prijmete, ak spolu s vymenovanými produktami skonzumujete vitamín C, napríklad citrón alebo jablko. Ak budete aj po dvoch týždňoch cítiť únavu a vyčerpanosť, mali by ste vyhľadať lekára. Z krvných testov zistí, či je váš nedostatok železa závažný, alebo prichádzajú do úvahy ďalšie príčiny. Vysoké dávky železa môžete prijať aj prostredníctvom kapsúl, dostanete ich v lekárni alebo v drogérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #stres #petržlen #tráviaci systém #vegetarián #železo #quinoa

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...