Bojíte sa sviatočnej opice? Vyberajte medzi druhmi alkoholu, pite takto!

Tie pocity zrejme dôverne poznáte - špeciálne v tomto ročnom období. Treskot v hlave, sucho v ústach a nekončiaci pocit nevoľnosti, ktorý sa nedarí zahnať žiadnym "zaručeným" prostriedkom.

21.12.2016 13:00
Nepríjemné pocity po popíjaní alkoholu môžete... Foto:
Nepríjemné pocity po popíjaní alkoholu môžete eliminovať aj správnym výberom.
debata

Áno, blížia sa sviatky, ku ktorým do značnej miery patrí aj zvýšená konzumácia alkoholu a tiež riziká, že nasledujúce ráno bude zakalené nepeknou opicou. Ak sa jej chcete vyhnúť, potom by ste možno mali vedieť, že nesúvisí ani tak s tým, koľko vypijete, ale s tým, čo prelejete hrdlom, píše news.com.au.

Všetky druhy alkoholu sú variáciami na chemickú látku etanol, a pečeň a mozog je odbúravajú rovnakým spôsobom. Príčinou opice sú ale prevažne ingrediencie pridané navyše, ako je cukor a ďalšie zložky, ktoré sa starajú o najbolestivejšie následky konzumácie alkoholu.

„Keď trávime alkohol, musí ho telo premeniť na acetaldehyd. Ten predstavuje záťaž pre telesný systém a môže vyvolať nepríjemné symptómy opice. Ak chctee ich pravdepodobnosť znížiť, vyberte si číry alkohol, ako je vodka,“ povedala odborníčka na holistickú výživu Joko Inueová. „Vodka má najmenej toxínov spôsobujúcich opicu, zvlášť v porovnaní s tmavšími destilátmi ako je whisky. A nezabúdajte alkohol striedať pohármi čistej vody,“ odporúča Inueová.

Pokiaľ ide o bolesť hlavy, pri tej je na vine najčastejšie dehydratácia. A za nevoľnosť môže nadmerné množstvo alkoholu, ktoré dráždi žalúdok a núti ho okrem iného produkovať príliš veľa žalúdočnej kyseliny. Látky, ktoré sú v alkohole navyše okrem etanolu, či už vznikli napríklad pri zrení vína, brandy či whisky, alebo ich do nápoja pridal výrobca pre zlepšenie chuti alebo farby, môžu opicu ešte zhoršiť tým, že narušia hladinu PH v tele.

A čo tradičné sviatočné šampanské? Problém prípitku spočíva v tom, že sa zvyčajne vypije veľmi rýchlo, a ak je pred jedlom, potom aj na prázdny žalúdok. „Bublinky“ sú často spojené s opicou kvôli oxidu uhličitému, ktorý je vháňaný do fliaš, aby sa postaral o šumivý efekt. Vďaka tomu sa alkohol tiež rýchlo absorbuje do krvného obehu.

„Dostanete rýchlejšie vstrebávanie, vyššiu hladinu alkoholu v krvi – a tiež v mozgu – ak pijete šampanské namiesto nesýteného alkoholu,“ povedal Boris Tabakoff, profesor farmakológie Coloradskej univerzity. „Zhruba dve tretiny ľudí sa opijú rýchlejšie, keď pijú šampanské alebo ďalšie sýtené nápoje,“ dodal.

Najrozumnejšie je piť s mierou, ale môžete tiež vyskúšať malé triky, ktoré by mohli opicu zahnať. Traduje sa, že piť sa má na dobrý „základ“ v podobe tučného jedla. Ale Inueová odporúča iné potraviny.

„Jedlo, ako je brokolica, kel, citrón, kurkuma alebo červená repa, sú skvelé pre vašu pečeň,“ radí. „A tiež bylinky, ako pestrec mariánsky, púpava lekárska, Phyllanthus niruri nazývaný drvič kameňov, lopúch či bobule schizandry čínskej pri zaradení do stravy pomáhajú s fungovaním pečene.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #problém #opica #Telo #Vianoce #sviatky #prostriedok #druh alkoholu

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...