Chystáte sa do sauny? Ktorá je pre vás? Radí odborníčka!

V zime je čas na saunovanie. Expertka na wellnes, Melita Saric, pre rakúsky dámsky časopis Woman poskytla prehľad, ktoré druhy sauny a ktoré parné kúpele sú pre koho vhodné.

22.12.2016 11:00
sauna, saunovanie, wellnes Foto:
Fínska, turecká, rímska či ruská? Ktorú si zvoliť?
debata (1)

Fínska sauna

Ako už napovedá samotný názov, fínska sauna pochádza z Fínska (kto by to povedal!) a integrovala sa nielen do takmer každej fínskej domácnosti, ale celkom určite do fínskej kultúry. S 85 – 100 stupňami a nízkou vlhkosťou vzduchu ide o najhorúcejšiu formu. Fínska sauna sa hodí pre zdravých začiatočníkov a predovšetkým športovcov, pretože umožňuje rýchlu detoxikáciu a relaxáciu.

Sanárium

Ide o kombináciu sauny a parného kúpeľa. Sanárium, tiež nazývaný ako „biosauna“, sa na rozdiel od fínskej sauny vyznačuje nízkymi teplotami (do 60 stupňov) a vyššou vlhkosťou. V niektorých biosaunách sú často aj bylinné extrakty, ktoré sa uvoľňujú do vzduchu a hra svetla a farieb. Odporúča sa osobám so slabým krvným obehom, vhodná je tiež pre začiatočníkov a dokonca aj deti.

Turecký parný kúpeľ

50 stupňov a takmer 100 percentná vlhkosť vzduchu – počas pobytu v tureckom parnom kúpeli sa hydratuje pokožka, bude hladká a čistá. Mierny účinok pary je navyše ideálny pri ochoreniach dýchacích ciest. Tento kúpeľ je optimálny pre tých, čo netolerujú vysoké teploty, trpia chronickým prechladnutím alebo majú nečistú pleť.

Laconium

Známe tiež ako rímska sauna, má so svojimi 50 stupňami miernu teplotu. Vyhrievaná podlaha a steny ohrievajú vzduch. Keďže sú sauny vybavené schodíkmi, čo umožňuje relaxáciu v rôznych teplotných zónach, laconium sa hodí ako príprava na silnejšie saunové ošetrenie.

Banja

Ruská banja je tradičný ruský kúpeľný dom s parným kúpeľom, s teplotami od 50–55 stupňov a vysokou vlhkosťou vzduchu. Na záver to zvyčajne vyvrcholí hodením sa do snehu alebo najbližšieho ľadovo studeného jazera. Vzhľadom na enormné dusno sa banja hodí pre saunových nadšencov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #relax #detoxikácia #sauna #krvný obeh #parný kúpeľ #vlhkosť #sanárium

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...