Je minerálna voda vhodná pre deti?

Aj deti potrebujú minerálne látky, ale v menšom množstve ako dospelí.

15.12.2016 11:00
Pitný režim detí nepodceňujte ani v zime.... Foto:
Pitný režim detí nepodceňujte ani v zime.
debata

V lete sa smäd hlási o slovo oveľa nástojčivešie ako v zime, čo je celkom prirodzené. Vyššie teploty nabádajú k príjmu tekutín. Ani v zime však netreba na pitný režim zabúdať. A takisto na prísun minerálov. Prirodzeným zdrojom minerálov sú ovocie a zelenina, či iné potraviny, ale práve ich dostupnosť a využiteľnosť v ľudskom organizme je závislá na forme v akej sú viazané, ako rýchlo sa v tráviacom trakte dokáže telo k nim dostať a ako rýchlo dokážu prejsť cez bunky tráviaceho systému do krvného obehu. Dostupnosť minerálov obsiahnutých vo forme ich rozpustných solí je pre bunky ľudského tela okamžitá, priama a nenáročná a nezaťažuje regulačné mechanizmy organizmu, ich využiteľnosť sa riadi aktuálnymi potrebami organizmu.

"Minerálne vody sú vhodné na pravidelnú konzumáciu počas celého roka. Jednotlivé minerálne a pramenité vody sa líšia svojim zložením, preto by sme mali rôzne druhy striedať. Predídeme tak nadmernému a jednostrannému príjmu niektorej z minerálnych látok,“ tvrdí odborníčka na výživu, MUDr. Katarína Babinská.

Od akého veku je vhodné, aby deti pili minerálne vody? „V prvom polroku má byť dieťa dojčené a nie je potrebý žiadny ďalší nápoj. V prvom roku mamičky, ktoré deti nedojčia, riešia to, s čím priravovať umelé mlieko. Odporúčam pramenité vody na prípravu mlieka alebo príkrmov pre deti. Ako dieťa rastie, od troch rokov, už môže piť aj jemne mineralizované vody, alebo ešte lepšie, pramenité vody. Potreba minerálov je u detí menšia ako u dospelého človeka. S pribúdajúcim vekom môžeme bez obáv pridať do pitného režimu detí aj minerálne vody.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #voda #minerálka #nápoj #mieko

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...