Čo ak neperiete posteľnú bielizeň každý týždeň? Toto vám hrozí!

Posteľ je miestom, v ktorom trávime veľkú časť nášho bytia. Zdravý spánok v pohodlnom posteľovom kráľovstve má však aj svoje úskalia.

13.12.2016 17:01
Skorší odchod do postele a následne skoršie... Foto:
Viete, čo všetko vám hrozí v posteľných obliečkach, ktoré neperiete pravidelne?
debata

Ako píše britský Daily Mail, viacerí odborníci sa zhodujú, že posteľ je miestom, v ktorom sa môžu veľmi rýchlo množiť rozličné baktérie a vírusy. Mali by sme sa pravidelne starať o jej čistenie a výmenu posteľnej bielizne. Ideálny interval je vraj raz týždenne.

„Pomyslite len na to, čo všetko v posteli robíte. Popri spaní sa často stáva miestom pre vašu domácu kanceláriu. Pozeráte v nej televíziu, popíjate kávu, alebo jedávate sušienky. Niekedy tam dokonca vpustíte svojho domáceho miláčika,“ cituje britský portál hygienickú expertku z Dettolu Lisu Ackerleyovú.

Podľa nej v závislosti od toho, čo všetko v posteli robíte a aký čistý do nej vchádzate, sa odvíja aj to, akým spôsobom môže byť pre vaše telo ohrozujúca.

Lekárka upozorňuje na to, že často rozšírenou hrozbou v posteľnej bielizni je zlatý stafylokok – baktéria, ktorá sa bežne nachádza na ľudskej pokožke, alebo v nose zdravého človeka. Ak táto baktéria vstúpi do tela, môžu sa rozvinúť choroby ako zápal pľúc či dýchacieho traktu, zápal močového traktu, alebo tiež kožné problémy či zápal otvorených raniek. Stačí, ak spávate nahý.

Hrozbou sú aj kvasinkové infekcie, ktoré tiež v posteľnej bielizne prežívajú veľmi ľahko a môžu ohroziť vašu pokožku, či napríklad intímne partie. V prípade chrípkovej sezóny je nutné bielizeň prať raz týždenne v každom prípade. Ak je doma niekto chorý, môžete meniť aj častejšie. V posteli totiž zostáva množstvo vírusov a ich množstvo znásobuje, ak sa v posteli potíme a snažíme sa zlikvidovať chrípku.

Zabúdať, samozrejme, netreba ani na roztoče. Ich prítomnosť je v týchto priestoroch takpovediac automatická. Otázne však je, v akom množstve sa nachádzajú. Pravidelné pranie posteľnej bielizne na vysokej teplote ich prítomnosť výrazne zdecimuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #zdravie #hrozba #spánok #posteľ

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....