Kyslá kapusta - zázrak, ktorý máme rovno pod nosom

Zima bola od nepamäti časom kyslej kapusty. A niektorých zvykov je dobré držať sa zubami-nechtami.

06.12.2016 15:00
kyslá kapusta Foto:
Ideálne je pripraviť si na zimu kapustu vlastnú.
debata

Kedysi bola jedným z mála dostupných zdrojov vitamínu C počas zimy. Dnes síce máme ovocia a zeleniny na výber neúrekom, ohŕňať nos nad kyslou kapustou by však bola chyba. A netreba hľadať ani žiadne náhrady. Kyslá kapusta totiž patrí do nášho jedálnička od nepamäti. Nielen ako príloha k mäsu. Gazdinky ju vedeli pridať aj do chutných koláčov.

Je to bomba

Možno vás prekvapí informácia, že kvasená kapusta je zdravšia ako surová. Dôvod? Kvasenie kapusty prebieha v troch postupných fázach a v každej pôsobia iné druhy baktérií. Výsledkom tohto procesu je kapusta kyslej chuti s nízkym pH, s vysokým podielom vitamínu C a zdravými probiotickými baktériami s protirakovinovým účinkom. A to ešte nie je všetko, o jej účinkoch hovorí aj výživová poradkyňa Petra Kopecká. „Významný je nielen obsah probiotických baktérií, ale aj vlákniny, vitamínov C, B, K a železa, vápnika, fosforu či zinku.“ Za zmienku stojí vitamín skupiny B – B12, ktorý je potrebný na správne fungovanie nervového systému, a tým aj mozgu. Najmä ľudia, ktorí sa v strave vyhýbajú mäsu, trpia jeho nedostatkom. Dopĺňať ho môžu práve vďaka kyslej kapuste.

Zdravé trávenie

Vláknina, probiotické baktérie a kyselina mliečna sú zložky, ktoré pomáhajú našim črevám. Probiotické baktérie chránia črevo pred rozmnožovaním hnilobných baktérií. Kyselina mliečna zasa udržiava sliznicu čriev v dobrej forme, pomáha aj pri trávení. Vláknina je účinnou zbraňou pre pravidelné vyprázdňovanie čriev a ich dobrú priechodnosť. Zdravé trávenie okrem iného prospieva aj našej kráse, pokožke tváre. Práve problémy s nečistou pleťou často súvisia s trávením. Pravidelná konzumácia kapusty môže pomôcť aj v tomto prípade.

Viete, čo kupujete?

Ideálne je pripraviť si na zimu kapustu vlastnú. Nie každý ju však má kde skladovať a jej príprava, hoci nie je nijako náročná, si takisto vyžaduje nejaký čas. „Najdôležitejšie je kupovať kapustu nepasterizovanú a pridávať ju ako prílohu k jedlu tepelne neupravenému. Výhodou kyslej kapusty je jej dlhá trvanlivosť, môže byť skladovaná až niekoľko mesiacov,“ opisuje Kopecká. Kapuste z obchodov môže chýbať vitamín C aj užitočné laktobacily kvôli pasterizácii. Zároveň môže byť priveľmi slaná a takisto obsahovať umelé konzervanty. Je preto ideálne nájsť si overený zdroj nepasterizovanej kvasenej kapusty.

Koľko je dosť?

Ak sa chceme dopracovať k nejakým badateľným účinkom kyslej kapusty na zdravie, správna otázka znie, koľko a ako často jej treba zjesť. Odborníci odporúčajú 100 až 150 gramov denne, čo sú asi 3 kopcom naplnené polievkové lyžice. Pri pravidelnej konzumácii však „vyskakuje“ aj jedno ALE. Vzhľadom na fakt, že kyslá kapusta je slaná, treba si ustrážiť zvyšný príjem soli počas dňa. Opatrní by mali byť najmä tí, ktorí to so solením jedál preháňajú.

Pozor na tepelnú úpravu

Pri tepelnej úprave kapusty ju nevarte dlhšie ako 20 – 25 minút, lepšie urobíte, ak ju krátko povaríte v parnom hrnci. V opačnom prípade zostane mäkká, stratí chuť aj väčšinu svojich výnimočných látok. Ešte o čosi lepšie bude chutiť, ak ju po dovarení ochutíte pár kvapkami olivového oleja. Celkovo pôžitok z dusenej kapusty vylepšíte, ak do nej po dusení pridáte trochu najemno nasekanej čerstvej kapusty. A vaše jedlo bude navyše o čosi zdravšie. Ku kapuste nepodávajte tučné mäso, naopak, skúste chudé kuracie či morčacie mäso, výborne sa k nej hodí aj tofu alebo grilované rajčiny.

Chudnite s kapustou

Vzhľadom na skutočnosť, že je chudobná na kalórie, je z kyslej kapusty ideálny pomocník pri chudnutí. Ak zvolíte správne recepty, jedlá vás zasýtia a zároveň pohladia vaše trávenie. Počas diét telu občas chýbajú dôležité vitamíny, vďaka kyslej kapuste sa tomuto problému dokážete vyhnúť, keďže vitamínmi je priam nabitá. Pozor! Kapusta nemá byť rozhodne jedinou potravinou, na ktorú sa počas diét zameriate.

5 zaujímavostí o kyslej kapuste

  • Obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón
  • Dennú dávku vitamínu C zabezpečí 200 gramov kyslej kapusty
  • 17 kalórií – toľko sa ich nachádza v 100 g kapusty
  • Recept na kvasenú kapustu pochádza z Číny
  • Svojim pacientom ju odporúčal už grécky lekár Hippokrates

5 prínosov kyslej kapusty pre zdravie

  • Zlepší sa kvalita krvi
  • Klesnú hodnoty „zlého“ cholesterolu
  • Posilní sa imunitný systém
  • Zvýši sa odolnosť proti stresu
  • Zbavuje telo toxínov

Henrieta Mičkovicová, herečka: Staviam na slovenské potraviny

V stravovaní dbám o to, aby potraviny, ktoré sa dostanú na náš stôl, boli kvalitné. Takže keď ide o stravovanie, som obeťou toho, čoho obeťou boli generácie pred nami – prirodzených potravín. Zaujíma ma ich pôvod a je skvelé, že na obaloch sa už dočítate, odkiaľ skutočne pochádzajú. Podľa toho nakupujem, staviam na naše, slovenské výrobky. Rada kupujem potraviny priamo od ľudí, u ktorých viem, ako sa starajú o zvieratá, ktoré chovajú, a o záhradu, v ktorej pestujú ovocie a zeleninu. To sú pre mňa dôležité informácie.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #vitamíny #kyslá kapusta #ženský magazín MiA

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....