Trendy výživy na rok 2017. Odborníci tvrdia, toto bude kraľovať

Hoci o zdravom jedálničku sa píše desaťročia a mnohí z nás sa snažia stravovať veľmi rozumne, pravidelne do našich životov vstupujú "zázračné" potraviny či diéty, ktoré majú splniť nesplniteľné.

21.11.2016 09:00
kurkuma Foto:
Kurkuma sa momentálne často pridáva do nápojov.
debata (3)

Niektoré trendy v zdravej výžive majú svoje opodstatnenie, iné sú trochu viac bez konkrétneho účinku či zmyslu, akurát sa im podarilo byť súčasťou celosvetového boomu. Vo svete sociálnych sietí, kde sa informácie šíria rýchlo, to nie je až taká náročná úloha.

Britský Daily Mail oslovil odborníkov, výživových poradcov či odborníkov na zdravé stravovanie a práve oni určili, že nasledujúci rok sa bude niesť v znamení niekoľkých „nových“ superpotravín, ktoré nám majú zabezpečiť štíhlu figúru, zdravší metabolizmus či spokojnosť. Ktoré to teda sú?

1. Kurkuma

O tom, že korenie pomáha spaľovať, sa vie už dávno. Popri klasike, ktorá môže byť dráždivá, sú tu však aj druhy korenín ako je kurkuma, ktoré telo zvláda lepšie a zároveň naň pôsobia blahodárne. Podľa odborníkov pomáha telo zbavovať toxínov a pôsobí protizápalovo. Likviduje v tele baktérie, napomáha funkcii pečene a pomáha napríklad ľuďom s artritídou.

2. Karfiol

Doteraz bežná potravina? V roku 2017 sa vraj bude jesť karfiol vo všetkých formách. Podľa odborníkov na výživu je totiž plný vitamínov a živín, na ktoré často zabúdame. A zároveň nemá vysoký obsah kalórií a je ľahko stráviteľný. Čo je dôležité – má antikarcinogénne účinky.

3. Šťava z vodného melóna

Pomáha telo prečisťovať a zbavuje ho tak toxínov a škodlivých látok. Zároveň má nízky obsah kalórií, melón z 90 percent tvorí voda. Toto ovocie je skvelé pre pokožku, ale tiež pečeň, metabolizmus či napríklad srdce.

4. Kozľacina

Kým kozí syr alebo mlieko patria už dnes medzi vyhľadávané potraviny, v prípade mäsa je stále ešte nedostatok ponuky. To by sa malo vraj zmeniť, pretože už aj široká verejnosť začala žiadať viac kozľaciny. Jej výhody sú v nízkom obsahu tuku a vysokom podieli proteínov. Je to zdravá alternatíva mäsa.

5. Fialová

Baklažán patrí medzi obľúbené potraviny, ale podľa výživových poradcov sa k nemu v roku 2017 pridajú aj ďalšie druhy zeleniny sfarbené do fialova. Či už ide o karfiol, špeciálny druh brokolice alebo mrkvu. Sú bohaté na antokyaníny, ktoré bojujú so škodlivými látkami v tele, posilňujú imunitný systém a zlepšujú funkciu mozgu a pamäte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #jedlo #karfiol #kurkuma #kozľacina

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...