Slováci milujú antibiotiká. Niekedy je lepšie sa im vyhnúť!

Zaujímavé výsledky vyplynuli z prieskumu, ktorý sa realizoval v rámci krajín Európskej únie. Slovensko patrí k tým, v ktorých je najvyššia spotreba antibiotík. V čase chrípkových epidémií a viróz je na mieste otázka - ako riešite situáciu vy?

18.11.2016 17:00
antibiotiká Foto:
Antibiotiká patria k najväčším vynálezom ľudstva, ale zároveň sú často užívané zbytočne.
debata

Ak vás začne trápiť nádcha, alebo kašeľ, možno prvé kroky vedú do lekárne, kde sa pokúšate situáciu vyriešiť pomocou rozličných pomocných liečivých prípravkov – vysokú spotrebu majú rozličné kvapky, sirupy, ale najmä tabletky proti bolesti, horúčke či chrípkovým ochoreniam. Lenže, čo ak sa začne situácia horšiť?

Antibiotiká by mali cieliť len na bakteriálne infekcie. Sú to lieky, ktoré ničia baktérie alebo bránia ich rastu, a tým liečia infekcie. Väčšina, až 80 percent infekcií dýchacieho traktu je však vírusového pôvodu, a liečba antibiotikami preto neprináša chorému žiaden účinok. Naopak, ak lekári predpíšu antibiotiká nesprávne, organizmu škodia.

Podľa najnovších údajov kleslo počas ostatných siedmich rokoch užívanie antibiotík v Európskej únii o šesť percentuálnych bodov. Antibiotiká sa však naďalej využívajú nadmerne, pričom za ostatných dvanásť mesiacov užila antibiotiká až jedna tretina Európanov. Používanie týchto liekov je vyššie u ľudí s nižším vzdelaním a pacientov žijúcich v horších ekonomických podmienkach.

Aké sú vaše skúsenosti?

Petra, 28 rokov
Zvykla som bývať chorá ako študentka na vysokej škole. Pomerne často. Moja lekárka, ktorú som mala ešte zo strednej školy a pravidelne som za ňou cestovala z Bratislavy do rodného mesta, riešila skoro všetko antibiotikami. A tak som ich užívala aj šesť- sedemkrát do roka. Či už to bol kašeľ, bolesť na prieduškach, alebo nachladnutý močový mechúr. Neviem posúdiť, či mi dávala lieky oprávnene, alebo mohla niektoré dávky vynechať – ja som vtedy poslušne všetko užívala. Ale po čase som začala mať pocit, že musím so svojím telom niečo robiť. Začala som užívať doplnky na posilnenie imunity, cvičiť a zdravšie sa stravovať. Prvý rok po skončení vysokej školy som zažila prvý rok bez nejakej choroby a užívania antibiotík. Odvtedy sa mi darí držať sa v tomto „zdravom“ režime. Antibiotiká neodmietam, viem, že sú dôležité, ale chvalabohu som posledné roky nepotrebovala ich pomoc. Myslím si, že je to o celkovej imunite a odolnosti nášho organizmu. Treba upevňovať tú a robiť to cielene a systematicky. Potom ich naozaj nebudeme musieť užívať pri každom ofúknutí krku vetrom.

Pravidlá užívania antibiotík:

  1. Po antibiotikách siahnite iba v prípade, ak vám ich predpíše lekár.
  2. Užite celú predpísanú dávku, a to aj napriek tomu, že sa už cítite lepšie.
  3. Nesmiete používať nespotrebované lieky
  4. Nesmiete sa deliť o antibiotiká s inými pacientmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #choroba #zdravie #užívanie #antibiotiká #trend

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...