Toto v spálni nerobte! Oberáte sa o príjemný spánok

Ak sa túžite skvelo vyspať, tu sú veci, ktoré do spálne nepatria.

11.11.2016 13:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Spánok neprichádza?
debata

Hoci mnohých ľudí obrazovka uspáva, mať ju v spálni odborníci neodporúčajú. Ak pri nej zaspíte a nevypnete ju, má blikanie negatívny vplyv na psychiku, keďže myseľ si neoddýchne na sto percent. Dôvod? Zapnutá obrazovka pri zaspávaní stimuluje mozog a tým pádom sa v tele produkuje menej hormónu melatonínu, ktorý sa stará o kvalitný spánok.

Menej melatonínu sa produkuje aj vplyvom telefónov, ktoré vyžarujú modré svetlo. Opäť ide o signál pre mozog, ktorému týmto odopierate relax počas noci.

Prácu si takisto do postele nenoste. Ide o to, aký signál vysielate dlhodobo mozgu – ak v posteli vybavujete mejly, už sa vytvára asociácia, ktorú nepotrebujete. S posteľou sa má spájať pokoj a oddych a nie pracovné nasadenie. Práve takéto väzby narúšajú pravidelný rytmus človeka, ktorý je pre dobrý spánok dôležitý.

Domáci miláčik v posteli? Určite nie! Ako uvádza štúdia Univerzity v Kansase, až 63 percent tých, čo si na noc púšťali do postele psíkov, malo problémy so spánkom. Pes totiž vydáva v noci zvuky, hýbe sa, prevaľuje a tieto všetky faktory človek podvedome vníma. Niečo ho ruší a hoci sa nemusí hneď zobudiť, jeho spánok nie je dokonalý.

Hádky s partnerom si radšej „užite“ v inej miestnosti než v spálni ale nie tesne pred odchodom do postele. Jedným z pravidiel dobrého vzťahu je to, že do postele neodchádzate rozháddaní. V spálni dokážete len veľmi nepravdepodobne vypnúť hlavu a na hádku zabudnúť. Spánok je tak poznačený množstvom otázok, ktoré vám bránia vychutnať si noc tak, ako potrebujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #spánok #telefón #spálňa

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...