Čo vlastne viete o svojom cykle? A váš partner?

Vedeli ste, že jedna žena má počas života približne 450 cyklov? Ak to nevedia mnohé ženy, ako o tom môžu byť informovaní muži?

08.11.2016 11:00
menštruácia, menzes Foto:
Každá žena je jedinečná, každá "svoje dni" prežíva inak.
debata

A práve toto bol pohnútok, ktorý viedol Mike La Vigneho, zakladateľa aplikácie cyklusu a plodnosti Clue, k napísaniu „sprievodcu menštruácie pre mužov“. Cieľom bolo odtabuizovať práve kľúčové informácie o ženskom cykle. Tu je malá ochutnávka – aj ženy sa ešte majú čo učiť!

29 dní

Jedna zo siedmych žien má práve mšnetruáciu. Menštruačný cyklus trvá priemerne 29 dní, z toho samotná menštruácia asi 4 dni. Z toho vychádza, že jedna žena počas svojho cyklu menštruuje 14 percent času.

Príprava na tehotenstvo

Menštruačný cyklus je viac ako tzv. perióda. Telo ženy sa pripravuje na tehotenstvo – každý mesiac. Každá žena je jedinečná a také sú aj jej príznaky – čo trápi jednu, nemusí sa týkať druhej a preto sa nesmie s nikým porovnávať.

Sto predmenštruačných príznakov

Existuje viac ako sto rôznych predmenštruačných symptómov (PMS) a všetky sú nepríjemné. Podľa štatistiky až 88 percent žien trápia kŕče, približne 60 percentám žien sa vyhádže tvár pupienkami a asi 70 percent žien má bolestivé prsia.

Čo signalizuje ochorenie?

Normálny cyklus trvá od 23 do 35 dní. Cykly, ktoré trvajú viac či menej dní, sa označujú ako „klinicky zjavné“ a môžu signalizovať ochorenie.

Plodná sedem dní

Žena je každý mesiac plodná asi sedem dní – a to preto, že spermie (ak majú dobré podmienky), dokážu prežiť až sedem dní.

12–16. deň

Zistiť, kedy prežívame svoje plodné dni, nie je žiadna veda, stačí na to malý výpočet. K ovulácii dochádza približne v strede cyklu, pričom prvým dňom cyklu označujeme prvý deň krvácania. Potom je to približne 12–16 deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plodnosť #ovulácia #cyklus #menštruácia #kŕče

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...