Zdravie sa skrýva v šálke čaju

V októbrovom čase často čelíme chrípkovej epidémii a do postele nás zloží únava či choroba. Bez čaju si aktuálne dni azda ani nedokážeme predstaviť. Ale piť sa ho vyplatí celý rok.

26.10.2016 17:01
bylinkový čaj, detoxikácia Foto:
S čajom môžete stráviť celý rok, nielen chladnejšie dni.
debata

Popíjanie rozličných čajových odvarov malo na Slovensku vždy silnú tradíciu. Išlo však najmä o vylúhované nápoje z byliniek. Mamičky, babičky, ale aj malé deti už poznali jednotlivé druhy rastlín, ich čas zberu či sušenia a tieto odvary sa používali predovšetkým v rámci liečebných a terapeutických účinkov. Až neskôr sa objavila túžba po nových chutiach. A čajoch, ktoré pochádzali z iných končín sveta.

Preceňovaný? Ani náhodou

Dnes môžete bez problémov doma popíjať tradičný nápoj z Južnej Afriky (rooibos) alebo si pochutnať na čiernom čaji, ktorého lístky dopestovali v ďalekej Číne. Hitom sa stali odrody ako zelený alebo biely čaj – určite aj vďaka tomu, že ich benefity pravidelne prezentujú a opisujú nielen samotní výrobcovia, ale aj médiá a rozliční odborníci na výživu a zdravý životný štýl. Je to však celkom logické. Čaje a nápoje, ktoré sa radia do tejto kategórie, možno nie sú priamo „živou vodou“, po ktorej ľudstvo pátralo už v rozprávkach. Nepochybne však prinášajú telu a mysli toľko pozitív, že by bola škoda nevyužiť ich.

Bojkot proti vreckám nemá zmysel

V roku 1904 sa v USA prvýkrát objavila inovácia, ktorá svet čajových nadšencov rozdelila na dva tábory. Išlo o porciovaný čaj v lúhovacích vrecúškach, ktoré spočiatku mnohí konzumenti odmietali. Hoci v tradičnej čínskej čajovni nikoho na takýto spôsob prípravy nepresvedčíte, európska a americká spoločnosť si dnes už život bez porciovaných čajov predstaviť nedokážu. Dobrá správa však je, že vrecúško neznamená automaticky nižšiu kvalitu.

„Kvalitný čaj môže byť pripravený aj vo vreckách, problém je vždy skôr v ich obsahu a zložení,“ uviedol pred pár rokmi v rozhovore pre BBC Dilhan C. Fernando, syn zakladateľa známej čajovej značky Dilmah.

Niektorí výrobcovia možno nedbajú až tak na kvalitu vybraných druhov čajových lístkov a odrôd, ktoré sú používané v ich produktoch. Fernando si však myslí, že ponuka skutočne kvalitných čajov je aj na masovom trhu pestrá a bohatá. Zároveň upozorňuje, že nie všetko, čo je drahé, je aj dobré. Je to vraj taký zákon moderného podnikania. Niekedy výrobca kalkuje s tým, že vysokou cenou a dobrou reklamou automaticky vytvorí dojem kvality. „Cenový rozdiel medzi kvalitným čajom a tým podradným môže byť však len nepatrný,“ prezradil.

Vôňa aj chuť upokoja

Povzbudzujúce a antioxidačné účinky čierneho a ešte ospevovanejšieho zeleného čaju sa mixujú s benefitmi pre trávenie, kardiovaskulárny, nervový či imunitný systém. Ale niekedy skrátka nemusíte piť čaj len preto, že veríte v jeho zdravotné benefity. Už samotná jeho chuť totiž môže byť dokonalým zážitkom.

Hoci fajnšmekri vám odporučia skôr čisté a koncentrované výluhy tradičného čaju, popularitu bylinných nápojov alebo ochutených čajov a variácií s ovocím tiež nehodno zatracovať. Každý z nich sa podieľa minimálne na tom, aby ste telu dopriali kvalitný pitný režim a maznali ho príjemnou chuťou a vôňou. V stresovom tempe, ktoré dnes väčšina z nás prežíva, to nie je málo.

Vedeli ste, že…

  • čaj sa pije v západnom svete okolo 400 rokov, kým vo východnom má takmer 5 000-ročnú tradíciu
  • vo svete existuje zhruba 1 500 rôznych druhov čajov
  • kedysi sa čaj využíval aj ako platidlo – konkrétne na Sibíri
  • najväčším producentom čaju vo svete je Čína, za ňou nasleduje India
  • práve vďaka čaju sa prehĺbilo spojenie medzi východným a západným svetom a podporil aj rozvoj priemyslu či inovácií v ňom (pre rýchlejší a bezpečnejší transport)
  • po vode je čaj druhým najčastejšie konzumovaným nápojom na planéte

Tento článok vyšiel v ženskej prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #čaj #ženský magazín MiA #vrecúško #výluh

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....