Čo vedieť, ak túžite po krásnych zuboch? Toto vás (ne)prekvapí!

Krásny úsmev, dokonalé zuby - niečo, čo mnohí z nás poznajú len zo stránok magazínov o móde a hviezdach šoubiznisu. Večný boj o príťažlivý chrup však nemusí byť taký náročný.

25.10.2016 07:00
zuby, zubár, chrup, dentálna hygiena Foto:
Starostlivosť o chrup je dôležitá.
debata

Podľa celebritného zubára Michaela Tama, ktorého cituje britský Daily Mail, existuje niekoľko spôsobov, ktorými môžeme naše zuby prirodzene chrániť a zlepšovať ich vzhľad a kvalitu. Čo teda radí muž, ktorý sa stará o chrup mnohých známych osobností?

Ktorá zubná pasta je tá správna?

Jej výber vždy záleží od jednotlivca a jeho potrieb. „Neexistuje jedna pasta, ktorá by bola najlepšia,“ vyhlásil Tam pre Daily Mail Australia. Vo všeobecnosti odporúča pastu s vhodným obsahom flóuru, ktorý chráni pred tvorbou zubného kameňa. Pri citlivých zuboch je dobré voliť pasty s obsahom dusičnanu draselného (napríklad Sensodyne). V prípade bieliacich zubných pást síce netvrdí, že by boli škodlivé, ale upozorňuje, že ich efektivita je veľmi nízka. Čo zaváži oveľa viac pri ochrane odtieňa zubov, je zloženie jedálneho lístka.

Umývať treba!

Nie je to žiadne prekvapenie, chrup si treba umývať. Ideálne je dvakrát denne, pričom dôležitejšie je večerné čistenie. Dôvodom je výrazná redukcia tvorby slín v spánku, čím sa v ústnej dutine vytvára prostredie na bakteriálne a zápalové procesy. Je teda dobré na to zuby pripraviť a ochrániť ich.

Boj proti nepríjemnému dychu

Zvyčajne siahame po ústnych vodách, ale ich funkcia nemusí vždy naplniť očakávanie. Príčiny zlého dychu sú totiž často ukryté v tele a vyplachovanie úst to zmení len na pár minút. Navyše si treba dávať pozor na ústne vody s vysokým obsahom alkoholu. Tie totiž vysušujú ústnu dutinu a vytvárajú prostredie pre tvorbu baktérií. Podľa Tama je lepšie pri umývaní zubov najprv chrup očistiť zubnou pastou, potom ju nechať chvíľu pôsobiť a následne vypľuť. Zvyšok nevyplachovať – to chráni pred tvorbou zubného kameňa aj predlžuje príjemný a sviežejší dych.

Jedálniček ako cesta?

Ak sa chcete vyhnúť zlému dychu, určite pouvažujte aj nad tým, ako vyzerá váš jedálniček. A či netreba z neho niečo vyradiť. Napríklad alkohol, ale aj cukor, káva, sladené nápoje či ananásový džús, citrusové džúsy, kečup alebo čokoláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #úsmev #čistenie #zubná pasta #vyplachovanie #chrup

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...