Japonský čaj matcha - skutočný posilňovač zdravia!

Vyzerá ako chémia: jedovato zelený a vôbec nie chutný. No predsa je japonský nápoj matcha údajne absolútnym posilňovačom zdravia.

27.10.2016 09:00
matcha Foto:
Silný antioxidant.
debata (1)

Je drahý, ale ponuka je limitovaná: Síce sa produkuje aj v Číne, najlepší však pochádza z Japonska. Umenie výroby matcha čaju zvládlo len niekoľko pestovateľov čaju.

Čo je matcha?

A aký je rozdiel medzi ním a zeleným čajom? V skutočnosti je matcha zeleným čajom a zároveň ním nie je. Významne sa totiž líši rastom a spôsobom prípravy. Matcha totiž doslovne znamená „mletý“ čaj. Jeho výroba je pomerne časovo náročná. Štyri týždne pred zberom čajovníka musí byť plantáž pokrytá bambusovými rohožami. Na čajové lístky môže zasvietiť len trochu slnečného svetla. Rastliny produkujú viac chlorofylu, obsahujú svoju typickú zelenú farbu a majú miernu sladkastú chuť. Po zbere sú lístky ešte ošetrené parou a následne sušené. Stopka a výhonky listov sa odstraňujú, lístky sa melú na jemný prášok.

Aký zdravý je čaj matcha?

Matcha jJe skutočný prebúdzač. Obsahuje asi 2–4 percentá kofeínu. Ostatné zelené čaje obsahujú v priemere pod tri percentá. Aminokyselina L-Theanin, ktorú matcha obsahuje, údajne znižuje stres a odstraňuje úzkosť. Chlorofyl prispieva podľa expertov ku kráse, zaisťuje jasnú a svetlejšiu pleť. Rovnako tento zázračný prášok vďaka zložke EGCG preventívne pôsobí proti rakovine či cukrovke. Mnohé štúdie naznačujú vlastnosti, podporujúce zdravie. Medicínsky to však ešte nie je potvrdené. Ani to, či je matcha zdravší ako ostatné druhy zelených čajov. Faktom však je, že ak by sme chceli z matcha čaju vychutnávať pozitívne účinky, museli by sme denne vypiť veľké množstvo.

Ako sa pije?

V Japonsku sa tento prášok tradične zamieša do horúcej alebo studenej vody. Ale môže byť zapracovaný aj do horúcej čokolády, do koláča či do sušienok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #nápoj #kofeín #cukrovka #stres #zelený čaj #chlorofyl #matcha

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....