Chutné domáce čaje na jesenné neduhy. Zlepšia zdravie aj náladu!

Príroda sa pomaly ukladá na spánok. Na obdobie krátkych dní, dlhých nocí a sychravého počasia nám však zanechala tých najlepších spoločníkov.

21.10.2016 07:00
Pri nachladnutí aj angíne pomáha čaj z lipových... Foto:
Pri nachladnutí aj angíne pomáha čaj z lipových kvetov.
debata

„Čajové rastliny“. Ich silu poznali aj predkovia a s niektorými čajmi je jeseň jednoducho krajšia a chutnejšia.

Šípky

Nedajú sa tak ľahko pomýliť, preto si ich zberom môže krátiť čas aj bylinný „amatér“. Niekto zbiera šípky na začiatku jesene, iný počká na prvé mrazy. Môžete skúsiť obe varianty. Príroda nám šípky na koniec leta nenaordinovala náhodou. Čaj z nich je stvorený na jesennú melanchóliu, podporu imunity a má množstvo antioxidantov. Ako dobré diuretikum zabraňuje usadiť sa baktériám na stene močového mechúra. Takže ak v tomto období trpíte na zápaly, šípky budú pre vás pokladom.

Lipa

Vôňa lipového čaju je magická. Už samotný rituál vliezť pod deku, zobrať šálku tohto čaju a zapáliť sviečku, spraví z chladných večerov romantický a navyše aj liečivý zážitok. Lipový čaj pomáha pri prechladnutí. Podporuje produkciu potu, čim urýchľuje vylúčenie choroboplodných zárodkov z organizmu. Výrazne prehrieva telo, skvele chutí a eliminuje tvorbu hlienu. Je pomocníkom pri zápaloch močového mechúra. Navyše vynikajúco uspáva. Ako jeden z mála bylinných čajov sa dá piť aj dlhodobejšie. Pokojne počas celého obdobia zimy.

Skorocel

Patrí k najznámejším bylinkám, ktoré sa odporúčajú na nachladnutie, chrípku, keď vás začne trápiť hrdlo a kašeľ. Okrem liečby horných aj dolných dýchacích ciest pomáha uľahčiť vykašliavanie a je súčasne antioxidačným čajom. Jeho limit je však obmedzený na maximálne 2 týždne. Počas týždňovej chrípky vám však výrazne skráti dobu liečenia.

Trnky

Po prvom mraze sú najlepšie. Použiť môžete čerstvé, alebo sušené. Ideál je na jeden hrnček zužitkovať dve polievkové lyžice. Na miernom ohni povarte 6 – 10 minút a môžete cediť. Dostanete výživný čaj kyslej chuti, ktorý môžete dochutiť medom a bude to silný spojenec v boji proti akémukoľvek vírusovému ochoreniu. Uľavuje pri horúčke a počas akútnych zdravotných problémoch sa oplatí piť dvakrát denne. Vyliečite sa extrémne rýchlo.

Jablčný čaj

Okrem pečenia koláčov a jedenia sa jablká hodia aj na prípravu skvelého a lahodného čaju. Osvieži, zahreje, spraví každú chvíľu vzácnou Na jednu trojdecovú šálku budete potrebovať približne jedno stredné jablko, pokrájané na drobné kocky. Pridajte štipku škorice, tri klinčeky a všetko povarte 10 minút. Následne stačí scediť. Môžete dochutiť medom a podávať. Takýto čaj je antiseptický, chutný a dokonalou vôňou vytvára hrejivú atmosféru, ktorá k jeseni patrí. Takto pripravený čaj je v našich končinách menej zvyčajný, ale ak ho skúsite, navždy si vás získa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #bylinkový čaj #ovocný čaj #sychravé počasie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...