Keď hladovka nebolí, ale baví ...

Zbaviť sa nadbytočných kilogramov tuku môže byť v súčasnosti o niečo príjemnejšie, ako tomu bolo po uplynulé roky.

15.10.2016 17:00
chudnutie, strava, žena Foto:
V intermittent fastingu ide o krátkodobé hladovanie.
debata

Strašiak zvaný „nič nejedenie“ totiž s veľkým úspechom nahrádza takzvaná prerušovaná hladovka. Vďaka nej sa chudne rýchlejšie a bez jojo efektu.

Prerušovaná hladovka alebo intermittent fasting nie je diétou, ale životným štýlom. Cielene pomáha pri zhadzovaní podkožného tuku, upravuje trávenie a nevyvoláva neznesiteľné pocity vlčieho hladu. „Ľudia si tento pojem často zamieňajú s klasickou hladovkou, ktorá v niektorých prípadoch trvá celé dni, týždne. V intermittent fastingu ide o krátkodobé hladovanie, ktoré trvá zvyčajne 14 – 16 hodín,“ vysvetľuje pre Pravda.sk fitness trénerka a online coach v oblasti výživy Romana Kuzmová. V praxi to znamená, že ženy alebo muži neprijímajú stravu v uvedenom počte hodín. Po tejto niekoľkohodinovej pauze od jedenia nasleduje fáza jedenia, v ktorej sa konzumujú tri jedlá.

Prispôsobte si pôst podľa seba

Prerušovaný pôst si v zásade môžete upraviť na mieru, ten štrnásť až šestnásťhodinový sa označuje Leangains, a ak sa spojí s posilňovaním alebo kardio tréningom, prináša fantastické výsledky. Najlepšie je nastaviť si ho tak, aby bola fáza hladovania načasovaná počas spánku a v dopoludňajších hodinách. „Až potom nasleduje fáza jedenia. Začína sa najväčším jedlom dňa, 50 % z celkového denného kalorického príjmu a pokračuje ďalšími dvomi menšími jedlami,“ dopĺňa Romana Kuzmová. V podstate nejde o žiadnu vedu, stravujete sa trikrát denne, len v iných časových intervaloch.

Módne trendy sa menia

Zatiaľ čo nás experti na výživu v minulosti poúčali o nutnosti konzumovať päť malých porcií jedla denne, prerušovaný pôst prináša s menším množstvom jedla, omnoho lepšie výsledky a, samozrejme, v kratšom čase. Nie každému totiž vyhovuje konzumácia jedla v priemere každú tretiu alebo štvrtú hodinu. Zažívací systém vynaloží na trávenie veľké množstvo energie, čo je často dôsledkom únavy a vyčerpanosti. Prerušovaný pôst je teda vhodný takmer pre každého, kto chce schudnúť. Pomáha ľuďom s nadváhou, ale úspechu sa teší aj u športovcov, ktorí sa vďaka nemu zbavujú posledných zvyškov podkožného tuku na bruchu. Tomuto druhu hladovky by sa však mali vyhnúť ľudia trpiaci cukrovkou a poruchami štítnej žľazy, pretože na telo pôsobí mierne stresujúco.

Celý rad benefitov

Rýchle spaľovanie tukov, žiaden jojo efekt a prílev životnej energie. Toto sú len niektoré z hlavných výhod intermittent fastingu. Pomáha tiež znižovať krvný tlak, upravuje hladiny cholesterolu, zmenšuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. „Prerušovaný pôst taktiež vedie k zníženiu rizika rakoviny a je veľmi známy svojím anti-aging efektom. Má aj ďalší pozitívny efekt, ktorý rozhodne všetci chceme, a to lepšie sústredenie, zvýšenie produktivity, zlepšenie nálady, zrýchlenie metabolizmu a mnoho ďalších,“ uzatvára Kuzmová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #hladovka #pôst #intermittent fasting

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...