Plánujete skoncovať s fajčením? Čo s tým má váš byt...

Chcete prestať fajčiť, ale nezdá sa vám to vôbec, ale vôbec ľahké? Čítajte, čo s tým má váš byt - a na čo preto musíte dávať pozor.

05.10.2016 11:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Už nikdy viac.
debata

Už nikdy viac

Ste fajčiarka a vždy ňou budete, žiaľ… Byť „v suchu“ znamená, že sa už nikdy nedotknete cigarety. Ale závislosť vás drží v pasci po celý život. O to viac vôle a disciplíny si vyžaduje vzdať sa nikotínu – a práve to je dôvod, prečo sa vám trvalo nedarí prestať fajčiť. Ale vy to vydržíte.

Na koberci, na záclonách

V skutočnosti sa nikotín a ostatné častice z tabakového dymu ukladajú na vašom nábytku, na koberci, záclonách a tiež na stenách. Ultrajemné častice prenikajú hlboko do čalúneného nábytku a ostávajú tam extrémne dlho. Zistili to vedci z Univerzity San Diego.

On už prestal, ale…

Tí skúmali byty fajčiarov po nebezpečných usadeninách. Výsledok, ktorý zarazí: Hoci fajčiar prestal so svojou závislosťou už pred šiestimi mesiacmi, spomínané častice sa v byte stále nachádzali. Vedúci autor štúdie, Georg Matt poznamenal: „Znamená to, že obyvatelia bytov sú škodlivým látkam stále vystavení, aj keď už dlho žiadnu cigaretu do úst nevzali.“

Fajčili ste? Smola!

Odvykanie od fajčenia je oveľa ťažšie v prípade, že ste predtým v byte, v ktorom teraz bývate, fajčili. Pre experiment bolo sledovaných 90 fajčiarov, ktorí chceli s fajčením za každú cenu prestať. Počas šiestich mesiacov vedci týmto dobrovoľníkom brali vzorky moču. Navyše, skúmali aj výtery zo stien a dvier, ako aj prachových častíc z dlážky bytov, v ktorých fajčiari žili. Len sedem účastníkov štúdie v odvykaní uspelo – pri skúmaní vzoriek z bytov sa odhalilo aj niečo iné: Zaťaženie nikotínom ostalo na vysoko kritickej úrovni.

Ľahké to nebude

Matt varuje, že tabakový dym nezmizne len tak ľahko. „Fajčenie v uzavretých priestoroch tvorí rezervoár chemických látok, ktorý znamená dlhú a škodlivú starú záťaž tabakového konzumu.“ On a jeho tím sa domnievajú, že aj tieto staré záťaže mnohým fajčiarom sťažujú život a odvykanie je tým pádom oveľa ťažšie. „Samotná "vôňa“ je spúšťačom obrovskej chuti na cigaretu."

Čo s tým?

Netreba vymeniť nábytok, alebo dokonca kúpiť nový byt. Orientujte sa skôr na domáci prach. Svoj byt vyčistite dôkladne parným čističom, po poslednej cigarete vyperte záclony, vankúše aj poťahy. A v prípade, že zvažujete renovovať, potom je práve teraz ten správny čas!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #fajčenie #cigareta #nikotín #závislosť #dym #nábytok #záclona

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....