Rodinné väzby pomáhajú žiť dlhšie a lepšie

Starí ľudia, ktorí okolo seba majú aspoň troch rodinných príslušníkov okrem partnera a pravidelne sa s nimi stýkajú, žijú dlhšie ako tí, ktorí sú sami. Priatelia naopak nemajú na dĺžku života žiadny vplyv, píše taliansky denník Corriere della Sera.

19.09.2016 17:00
manželia, starší pár, dôchodcovia, zima, sneh,... Foto:
Spoločný život v páre, ale aj blízkosť a väzby s rodinou pomáhajú život predĺžiť.
debata

V posledných rokoch vedci rozsiahlo študovali priaznivý vplyv okolia pôsobiaci proti sociálnej izolácii a depresiám. Nie je to len otázka zdravia a pocitu radosti. Ak sa človek môže oprieť o niekoho, komu verí, predovšetkým v starobe, ovplyvňuje to pozitívne aj dĺžku života.

Pozitívny vplyv spoločnosti druhých, či už to sú kolegovia pri športe alebo zábave, susedia, priatelia, partneri, deti či vnuci, je značný už od detstva. Nová kanadská štúdia, ktorá sa zamerala na starých ľudí, ukázala, ako je v treťom veku vplyv tesného vzťahu s rodinnými príslušníkmi dôležitý pre zdravie seniorov, ktorí už prestali pracovať. Stačí mať aspoň tri blízke osoby a často sa s nimi vídať, byť s nimi vo fyzickom a citovom kontakte, či už ide o vzájomné telefonovanie, spoločný obed či spoločnú prechádzku, aby sa človek dožil vyššieho veku.

Napodiv nie sú priaznivé účinky spoločnosti na dlhovekosť tak silné, keď ide o okruh priateľov. Ten, kto uviedol, že sa pravidelne schádza s priateľmi a známymi, nevykazoval tak výrazný vplyv na dlhovekosť ako ten, kto bol obklopený rodinou. Avšak jedna nedávna britská štúdia ukázala, že tí, ktorí s priateľmi zdieľajú nejaký šport či koníček, alebo tí, ktorí sú členmi náboženskej skupiny, sa tešia lepšiemu zdraviu než tí, ktorí sa po odchode do dôchodku venujú individuálnym aktivitám.

Vedci vysvetľujú rozdiely medzi priateľmi a rodinou takto: je pravda, že medzi príbuznými často dochádza ku svárom, a to oveľa častejšie ako u priateľov, príbuzní však dodávajú citovú silu a bezpečnosť svojou prítomnosťou a poskytujú podporu, keď je potrebná, napríklad pri zdravotných problémoch alebo významných rozhodnutiach. Ich blízkosť nielen chráni pred samotou, ale prináša potrebnú podporu pre pokojný život. Táto teória sa obzvlášť zreteľne prejavuje v dlhoročných manželstvách. Skoršie štúdie už preukázali, že ten, kto starne spoločne s manželom, žije dlhšie, aj keby v tomto zväzku prepukali zvady. Lepšie je teda udržiavať vzťahy s príbuznými a žiť v páre, aj keby tieto vzťahy boli búrlivé, než byť sám.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #rodina #staroba #priatelia #dlhovekosť #blízki

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...