Zdravšie oči vďaka lepšej strave

Nechať pravidelne oddýchnuť si oči od sledovania počítača, televízie aj mobilu je nutnosť. No pri voľbe stravovacích návykov určite neignorujte potreby očí na správnu výživu. Len vtedy budú dobre slúžiť.

06.09.2016 17:00
unavené oči Foto:
Pre zdravé oči je dôležitá správna výživa.
debata

Mrkva

Asi najznámejšia zelenina, ktorá sa vždy spájala s očami. Mrkva má mnoho vitamínu A plus betakarotén, čo sú dve hlavné zložky očnej výživy. Ideálne je mrkvu jesť pravidelne a najlepšie s kvapkou oleja, nakoľko práve vitamín A patrí k typom rozpustným v tukoch.

Listová zelenina

Šalát, kel, špenát a ďalšie zelené typy listovej zeleniny sú pre oči vhodné vďaka obsahu luteínu a hlavne zeaxantínu, ktorý je jeden z najdôležitejších antioxidantov pre zrak, ale aj mozog. Luteín je priamo súčasťou očí a nachádza sa v makule. Jeho dodávanie v prirodzenej forme robí oči prirodzene zdravými.

Vajíčka

Zatracované, ale aj oslavované zároveň. Ak opomeniete neodôvodnený strach z cholesterolu, vo vajciach nájdete omega- 3 mastné kyseliny a to samozrejme nie je všetko. Čo sa zraku týka, rovnako majú v sebe značný podiel zeaxantínu plus zinok. Dokonca Paul Dogherty z očnej kliny v Los Angeles upozorňuje na pozitívny vplyv konzumácie vajec a redukcie degenerácie makuly, čo je častým očným ochorením.

Bobuľové ovocie

Je drahé, chutné a účinné. Dobrý zrak však nemožno vyvažovať peniazmi a do malín, černíc, ríbezlí, egrešov aj čučoriedok sa oplatí investovať. Dôvodom sú nielen chuťové poháriky, ale mnoho vitamínu C a látok, ktoré spoľahlivo pôsobia preventívne proti zelenému aj šedému zákalu.

Strukoviny

V tomto prípade je ponuka dostatočne pestrá od šošovice, cez červenú, čiernu, aj bielu fazuľu. Nie je dôležitý spôsob prípravy, ani to, či z fazule pripravíte polievku alebo placky, prípadne z nich vyčarujete koláč. Bioflavonoidy a zinok ostanú prítomní a vďaka vlastnostiam strukovín si chránite sietnicu a rovnako sa pri pravidelnej konzumácii, čo sa myslí raz do týždňa, znižuje riziko vzniku degeneratívnych zmien na oku a možnosť výskytu šedého zákalu.

Slnečnicové semienka

Vitamín E a zinok sú ich silnou zbraňou. Slnečnicové jadierka sú malé, ale účinné, vynikajúco chutia a malá hrsť denne je efektívnym spôsobom, ako posilniť namáhané oči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #oči #zrak #mrkva #strukoviny #zrakové ochorenia #slnečnica

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...