Nespite v špinavých perinách! Ako často meniť posteľnú bielizeň

Nedávny prieskum vo Veľkej Británii, z ktorého citoval Daily Mail, sa zaoberal návykmi v domácnostiach. Konkrétne v spálni Britov. Ako často menia posteľnú bielizeň?

06.09.2016 12:00
Skorší odchod do postele a následne skoršie... Foto:
Posteľnú bielizeň by sme mali meniť pravidelne a častejšie.
debata

Najväčší počet opýtaných (zhruba 35 percent) uviedol, že sa tak v ich domácnosti deje raz za štrnásť dní. Len o niečo menší počet domácností je však ešte hygienickejší – výmenu a pranie obliečok a plachty vykonávajú raz týždenne. Každý desiaty opýtaný však nerobí vedu z čistého prostredia na spanie – stačí im vymeniť obliečky raz mesačne.

Ako píše spomenutý britský portál, rozumnejšie je meniť obliečky dostatočne často. Odborníčka na ošetrovanie textilných materiálov Mary Marlowe Leverette, ktorú portál cituje, tvrdí, že ideálna frekvencia je každých sedem dní.

„Počas spánku naše telo neprestáva produkovať rozličné výlučky. V perinách nájdete sliny, telový maz, ale aj zvyšky moču alebo pohlavné sekréty. Ak sa bielizeň neperie pravidelne a človek, ktorý v nej spí, má na tele napríklad malé ranky, pokojne sa môžu zapáliť,“ tvrdí Leverette.

Problém podľa nej tiež je, že ak nechávame posteľnú bielizeň bez výmeny dlhší čas, telesné výlučky prenikajú priamo do matracov či vankúša a periny. A tie sa čistia omnoho zložitejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #bielizeň #posteľ #výmena

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...