Tajomná žihľava. Vyskúšajte jej zázračný vplyv na zdravie aj krásu

Bylinkári ju považujú za jednu z najprospešnejších rastliniek, aké na Slovensku máme.

27.08.2016 17:00
bylinky, žihľava Foto:
Žihľava patrí k bylinám s najvšestrannejšími účinkami.
debata

Pritom je takmer pri každom potoku, na okraji lesa, aj na tých najmenej hostinných miestach. Akoby nám našepkávala, že je čas zmeniť si s ňou život k lepšiemu.

Ideálna na konci leta

V tomto období až do neskorej jesene je takmer všade. Plná sily a vitamínov. Obdobie jej zberu je síce ohraničené, ale to neznamená, že nemôže slúžiť celý rok. Stačí ju usušiť a aj takáto bylina je nakoniec ochotná poslúžiť potrebám tela napríklad v strede zimy. Sušením v sebe zachová všetky dôležité zložky.

Dokonalá na detox

Ak budete hľadať návod na očistu, detoxikáciu a revitalizáciu tela, zabudnite na drahé exotické prípravky, skúste si dať žihľavový týždeň. Žihľava je močopudná, zbavuje telo toxínov, vyplavuje nezdravé látky a nahrádza ich vitamínmi. Jej silu potvrdzuje aj fakt, že sa nemá užívať dlhodobo. Je to skrátka rastlina na predpis z prírodnej lekárne.

Od lepšej nálady až ku krajšej pokožke

Ak možno označiť niečo za všeliek, tak je to práve pŕhlivý zázrak. Účinky žihľavy sú totiž širokospektrálne. Upravuje krvný tlak, pomáha obličkám, diabetikom, zlepšuje trávenie aj peristaltiku čriev a zlepšuje prekrvenie tela. Pomáha pri alergiách, vylepšuje náladu aj funkciu imunitného systému. Zlepšuje zdravie tela aj pokožky a vlasov. Je to skrátka multifunkčný pomocník z prírody, ktorého by mala mať každá žena doma.

Do šalátu

Mladé listy žihľavy sú nielen zdravé, ale aj chutné, Stačí ich nazbierať, obariť horúcou vodou a prestanú pŕhliť. Budú chutnou ozdobou každého jarného šalátu. Pokojne si pridajte pár lístkov, oceníte chuťové vnemy aj účinky. V každom kúsku žihľavy sú proteíny, vitamíny C, B, A. Minerály vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď mangán, aj železo. Takisto chlorofyl a kyselina kremičitá.

Žihľavový čaj

Je liečivým evergreenom. Hrsť byliny zalejeme 250 mililitrami vriacej vody a necháme prikryté lúhovať 10 minút. Takýto odvar je chutným osviežením dňa a do tela vpraví všetky benefity žihľavy.

Smoothie

Pár lístkov sa dá pridať takmer do každého receptu a je dobré to urobiť. Napríklad banány, žihľava, goji, chia semienka, škorica, zázvor a pomaranče sú skvelým tipom ako začať deň chutne a zdravo.

Hustejšie, zdravšie, žiarivejšie vlasy

Žihľava vie pomôcť nielen z vnútra. Zábaly na vlasy stoja často za peknou vizážou nejednej ženy. Pravidelná aplikácia žihľavy na vlasy prináša zaručený efekt. Vlasy budú pevnejšie, hustejšie a menej mastné, skrátka zdravé. Ak máte silne poškodené vlasy, spravte si zábal z hrste sušenej žihľavy zaliatej pol litrom vody a pokojne nechajte lúhovať aj pol hodinu. Do vychladnutého nálevu rozšľahajte dva žĺtky, vmasírujte do vlasov a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne dobre vymyte. Ak chcete vlasom len dodať vitalitu, dvakrát do týždňa si ich zmyte silným žihľavovým čajom. Je to dokonalá bio kozmetika. Nič nestojí, ale funguje lepšie ako drahé kondicionéry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #čaj #bylinky #smoothie #pokožka #žihľava #detox

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...