Amalaki. Ochutnajte ajurvédsky plod dlhovekosti

Kedysi sme o ňom nemali ani poňatia a dnes patrí k plodinám, ktoré vytvárajú predpoklady pre dobré zdravie.

21.08.2016 14:00
sušené ovocie Foto:
Amalaki v našich končinách je možné nájsť len v predajniach so sušeným ovocím.
debata

Skúste ochutnať plod z posvätného stromu Indie a vyskúšajte prínos ajurvédy v praxi.

Indický egreš

Domovom amalaki je India a strom, na ktorom rastie, je v tejto krajine považovaný za posvätný. Najmä pre účinky, ktoré ľuďom prináša prostredníctvom plodov. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a v tele štartuje prirodzený proces detoxikácie a vyplavovania toxínov. Podporuje obnovu buniek, zlepšuje činnosť orgánov, posilňuje imunitu, zlepšuje aj zrak a trávenie. V stogramovom balení nájdete 538 mg vitamínu C. Pre porovnanie treba povedať, že to je ekvivalent k 15 kg jabĺk, 2 kg pomarančov alebo 6 kg banánov. Amalaki však obsahuje aj esenciálne aminokyseliny, minerálne látky, vápnik, zinok, meď, karotén, či vitamíny B1 a B2.

Vyvážené princípy

Ako chutí amalaki? Zvláštne exoticky a každý si v ňom nájde to svoje. V plode sa skĺbili chute kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť, čo sú podľa ajurvédy princípy, ktoré spoločne harmonizujú telo. Dokonca Indovia veria, že každému môže amalaki chutiť inak. A ani jednému človeku nemusí chutiť vždy rovnako. Záleží údajne od zložky, ktorá je v tele práve v nerovnováhe a potrebuje naladiť.

Nahradí sladké

Amalaki je vynikajúce pre ženy, ktoré odmietajú sladké, čokolády aj všetko, kde sa vyskytuje náznak cukru. Stačí pár kúskov a úplne zaženie chuť dať si sladký kúsok keksu. Vyskúšajte a vaša línia sa bude usmievať, hoci pohladíte aj chuťové bunky.

Ako správne konzumovať amalaki?

Čerstvé plody je v našich končinách prakticky nemožné nájsť, preto ak chcete prísť na chuť tomuto ovociu, bude potrebná návštevu predaje so sušeným ovocím. Mnoho ľudí kúsky sušeného amalaki konzumuje priamo. Prirodzene sa to dá, no tým nevyčerpáte všetky jeho možné prínosy. Ideálne je na konzumáciu pripraviť si 5 malých sušených kúskov a nechať ich cez noc vo vode. Stačí v šálke s objemom dva deci. Ráno ovocie môžete skonzumovať a polovicu vody rovno vypiť. Tú druhú si nechajte k rannému umývaniu a použite na tvár. Voda z amalaki pomáha pri obnove buniek a tým prináša hladšiu pleti bez vrások.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #antioxidanty #detox #ajurvéda #amalaki

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...