Desať spôsobov ako v sebe podporovať pocit šťastia

Šťastie znamená predovšetkým vedieť sa tešiť z nečakaných darov života. Je to záležitosť, ktorá zamestnáva filozofov po stáročia.

17.01.2017 17:00
smiech, šťastie, dobrá nálada Foto:
Pozitívne emócie sú v živote veľmi dôležité.
debata

Francúzsky týždenník L'Express prináša v tejto súvislosti desatoro rád od francúzskeho psychiatra a psychoterapeuta Christopha Andrého, ako sa prchavému pocitu aspoň trochu priblížiť.

1. Nájdite si osobné mantry, ktoré vám robia dobre…

…a ktorých sa budete pridržiavať, aby ste sa príliš nevyľakali alebo aby ste neboli vopred od niečoho odradení. Keď je Christophe André napríklad zahltený úlohami, tak si opakuje: „Rob, ako to najlepšie vieš, a nezabudni byť šťastný.“ Alebo v prípade problémov, ktoré nemôžete vyriešiť: „Lepšie je kráčať dopredu a voľne dýchať, než sa stále niečím dokola zaoberať“. Alebo: „Nikdy nič neodmietaj, keď si to ešte neskúsil.“

2. Pestujte si zvedavosť.

Nič tak nezabíja zvedavosť ako smútok, znepokojenie. Zabudnite na všeobecné tvrdenie, že zvedavosť je škaredý nedostatok, a otvorte sa tomu, čo nepoznáte. Cestujte, čítajte a stretávajte sa s ľuďmi. Kto vie, či tak neobjavíte jeden z kľúčov k šťastiu.

3. Udržujte priateľstvá.

Ak sa ocitneme na okraji priepasti, bude sa nám tá priepasť zdať menšia, ak nás bude sprevádzať priateľ. A aj keď ste sami, ale myslíte na svojich priateľov, vaša cesta bude oveľa jednoduchšia. Dôležité je vedieť sa obklopiť priateľmi, ktorí nám pomôžu prekonať rôzne životné skúšky, ale aj s nami budú zdieľať okamihy šťastia.

4. Žasnite

Nad veľkými prírodnými krásami, nad mimoriadnymi umeleckými dielami, ale aj nad takými všednými vecami, ako je kvetina, búrka, more, príroda či fungovanie ľudského tela. To vedie k väčšiemu sebauvedomeniu a to je podľa Andrého takisto jeden z kľúčov k šťastiu.

5. Pozorujte svoje emócie.

André nazýva emócie teplomermi šťastia. Ak máme príjemné emócie, približujeme sa viac šťastiu. Nepríjemnými emóciami sa od neho vzďaľujeme. Aj negatívne emócie majú niekedy svoj zmysel, ktorý nemožno ignorovať, ale pozitívne emócie sú bohatšie, než by sa na prvý pohľad zdalo.

6. Buďte empatickí.

Empatia má tesný vzťah ku šťastiu. Otvárame sa tak okolitému svetu namiesto toho, aby sme sa sťahovali do seba, ako to býva pri utrpení. Empatia takisto umožňuje zdieľať radosť druhého. Ak sa niekto smeje, je nádej, že sa jeho radosťou nakazíme. Navyše nás empatia zbavuje pokušenia egoizmu. Empatia je jedna zo schopností, ktorými nás obdarila príroda, aby sme boli citlivejší, a teda mohli byť inteligentnejší a ušľachtilejšie šťastní.

7. Jedzte s plným uvedomením.

Podľa Andrého je veľa spôsobov, ako pri jedle pociťovať pohodu: je to prostá radosť z jedla, keď máme hlad, z degustácie delikátnej pochúťky či zo zdieľania pokrmu s inými ľuďmi.

8. Dýchajte.

Náš dych nás sprevádza pri všetkých činnostiach, spomaľuje sa či zrýchľuje. Uvedomujte si svoj dych, keď stretávate krásu, jemnosť, ušľachtilosť. Tak lepšie vychutnáte svoje emócie.

9. Premýšľajte o pozitívnych veciach.

Keď sa v našom živote stane niečo negatívne, keď neuspejeme, nerobí nám žiadny problém o tom stále uvažovať a obracať problém zo všetkých strán, ľutovať, že sme neurobili to či ono. V prípade úspechu však prechádzame rýchlo k ďalšej veci a nedáme si na čas, aby sme rozmýšľali o tom, čo dobre fungovalo.

10. Meditujte.

Meditácia, joga, všetky prostriedky sú dobré na to, aby sme sa chvíľu mohli sústrediť len na seba samého, prijať sa takí, akí sme, bez toho, aby sme sa odsudzovali. Plné uvedomenie seba samého posilňuje pozitívne pocity z príjemných okamihov dňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #zivot #pocit #rada #ako na to

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...