Čo chýba v strave? Bojíme sa strukovín, ryby odsúvame na druhú koľaj

O zdravej výžive a jedálnom lístku sa hovorí roky, možno desaťročia.

12.08.2016 09:30
fazuľový šalát, strukoviny Foto:
Pridanie strukovín do šalátov "zakryje" ich špecifickú chuť.
debata

Hoci každá generácia vedcov objaví nejaký nový poznatok súvisiaci s výživou a zdravím, isté je jedno – vo všeobecnosti je pre človeka prospešné, ak je strava bohatá na ovocie, zeleninu, ale aj strukoviny či ryby.

Všetky potraviny obsahujú dôležité látky, ktoré v tele pomáhajú cievam, srdcu, ale aj tráviacemu systému či svalom a celkovej kondícii. Kým prvé dve menované, teda ovocie a zelenina, sa do bežného stredoeurópskeho jedálneho lístka prepracovali, so strukovinami a rybami stále zaostávame v porovnaní s európskym priemerom.

Podľa zástupcov z českého Fóra zdravej výživy sa ľudia najčastejšie vyhovárajú na problémy s kosťami či nadúvaním, ktoré strukoviny podľa nich spôsobujú. Podľa profesorky Jany Dostálovej je nechuť ku strukovinám často spôsobená nevhodnou úpravou. Špecifickú chuť strukovín je možné zamaskovať tým, že sa pridajú do polievok alebo šalátov. Pri príprave doma je zase možné správnou úpravou, namáčaním a varením, odstrániť väčšinu látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Odborníci sa tiež domnievajú, že jedným z hlavných problémov, prečo sa strukoviny vytratili zo stola českých a slovenských domácností, je fakt, že sú zložité na prípravu. Aj mamičky v domácnostiach dnes už často radšej kúpia polotovar, akoby sa naháňali v kuchyni a varili napríklad fazuľovú polievku.

U rýb odrádza cena, ale tiež príprava, alebo spomenuté kosti. Riešenie – rybie prsty, ktoré sa zvyknú podávať deťom – nie je adekvátnou náhradou. Tieto mrazené výrobky často obsahujú veľmi málo rybieho mäsa. Ak siahneme po rybách my dospelí, často ide o rybie výrobky v podobe majonézových šalátov či ochutených polotovarov. Odborníčka upozornila, že vysoké množstvo soli nerobí z týchto jedál práve najlepšiu investíciu do nášho zdravia. Vhodnejšie sú určite dusené a pečené ryby, ideálne čerstvé a kúpené u spoľahlivého predajcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #zdravie #zdravá výživa #strava #odborník #jedálny lístok #strukoviny

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...