Čokoláda! Prebúdzač dobrý pre srdce aj mozog!

Táto správa poteší naše mlsné jazýčky: Nový výskum naznačuje, že už vôbec nemusíme mať výčitky svedomia, keď jeme čokoládu.

18.08.2016 13:00
čokoláda - sladkosť - dezert - pery Foto:
Kto by ju nemal rád...
debata

Podľa jednej medzinárodnej štúdie zvyšujú maškrty s obsahom kakaa kognitívne schopnosti.

Nielen pre dušu, ale aj pre srdce

Po mimoriadne stresujúcom dni nám padne čokoláda vhod. Niektoré z jej zložiek ovplyvňujú isté neurotransmitery v mozgu ako je sérotonín, dopamín a endorfín, ktoré sú okrem iného zodpovedné aj za emócie. Okrem toho čokoláda nielenže dobre chutí, ale je ešte aj zdravá: Tablička tmavej obsahuje 20 až 25 percent dennej potreby vápnika a horčíka.

Prirodzený budič

Aby toho nebolo málo, čokoláda sa ráta aj k prirodzeným budičom: S podielom 200 miligramov prirodzene povzbudzuje vďaka teobromínu, ktorý má podobné vlastnosti ako kofeín. Aj kardiovaskulárny systém ťaží zo sladkej pochúťky. Podľa vedcov za to môžu flavonoidy, ktoré čokoláda obsahuje. Takže katechíny, epikatechíny a procyanidíny nechránia len kardiovaskulárne zdravie, ale aj pred rakovinou, posilňujú imunitný systém a zmierňujú depresie.

Jasno v hlave?

Štúdie univerzít v Maine, Južnej Austrálii a Luxembursku sa zamerali na to, aký dopad má konzumácia čokolády na mozog. Analyzovali sa stravovacie návyky viac ako tisíc ľudí po dobu viac ako 30 rokov. Účastníci sa podrobovali rôznym testom, pričom v centre pozornosti boli kognitívne schopnosti. Jedna testovacia skupina konzumovala minimálne raz týždenne čokoládu, účastníci v druhej skupine ju jedli oveľa nečastejšie. Výsledok stál za to. Skupina so „sladkými zubami“ dosiahla oveľa lepšie výsledky. Ukázalo sa, že mozog týchto účastníkov pracoval rýchlejšie a účastníci sa aj lepšie sústredili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #čokoláda #depresia #srdce #horčík #kakao #kognitívne schopnosti

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...