Zdravý životný štýl vás môže prevalcovať! Majte zo života najmä radosť

Denne meditovať, zdravo jesť, viac športovať: zdravý životný štýl je módny a stáva sa takmer povinným.

05.08.2016 09:30
Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké... Foto:
Behanie je zdraviu prospešné, ale aj tu platí - všetko s mierou.
debata

Tieto „pravidlá“ môžu v skutočnosti viesť k sebaobviňovaniu a často sú dokonca kontraproduktívne. Ako sa teda vyhnúť syndrómu zdravého životného štýlu za každú cenu?

Vstávame o piatej ráno, aby sme mohli meditovať, beháme denne najmenej pol hodiny, vyhýbame sa všetkému, čo by mohlo obsahovať glutén, milujeme, ale za plného vedomia, samozrejme prestávame fajčiť, ale tiež piť alkohol a nezabúdame si čistiť črevá… Zdravý životný štýl sa stáva pozvoľna normou a to do tej miery, že protirečí svojej podstate.

„Mám stále viac pacientov, ktorí v sebe odhaľujú alergiu na lepok a ktorí sa cítia previnilo, že denne nemeditujú, hoci im inak nič nie je,“ hovorí psychoterapeutka Violaine Gelly. „V podstate nemám nič proti meditácii alebo behaniu. Problémom je to, že to zrejme u tých ľudí, ktorí to nerobia, vyvoláva pocit viny,“ dodáva.

„Zoberme si napríklad vstávanie za úsvitu, ktoré je dnes v mnohých časopisoch tak vychvaľované. Nie je však nič individuálnejšie než spánkový rytmus. Niektorí sa cítia vo vrcholnej forme, keď vstávajú skoro, iní potrebujú vstávať neskôr lebo večer chodia spať neskôr. Tí sa môžu cítiť vyčerpaní a bez nálady, ak budú vstávať veľmi skoro,“ cituje Gellyovú francúzsky týždenník L'Express.

„Keď som si prečítala články o priaznivých účinkoch behania a keď som na facebooku videla, ako behajú moji priatelia, rozhodla som sa, že sa do toho tiež pustím,“ rozpráva štyridsaťštyriročná Béatrice. "Mala som síce trochu celulitídu a miernu nadváhu, ale nebolo to nijako katastrofálne. Výsledkom behania bol trvalý ischias a jedno zničené koleno. Pokračovala som, aj keď som z toho nemala žiadne potešenie, ale bola som presvedčená, že je to pre mňa dobré, pretože to všetci hovorili. Až môj lekár mi zakázal behať a odporučil mi, aby som veľa chodila, že to lepšie vyhovuje môjmu organizmu. Behanie ma stálo jeden meniskus a nemálo peňazí, "dodáva.

„Áno, zdravý životný štýl je často drahý,“ potvrdzuje Gelly. „Mnohé spoločnosti na tom zarábajú: je nevyhnutné zaobstarať si novú zázračnú aplikáciu, kúpiť si predražený bylinkový nápoj, zúčastniť sa seminárov, kde vám niekto odporučí kúpiť si knižky, ktoré vám údajne prinesú šťastie,“ uvádza.

"Ide o trvalú snahu kontrolovať svoje telo, zdravie, mladosť. Presne dodržiavať všetky rady, ktoré nám pomôžu k tomu, aby sme sa cítili lepšie, aby sme mali pod kontrolou starnutia bez utrpenia. Tí, ktorí nepristúpia na túto hru, sú považovaní za strojcu svojich prípadných chorôb, "zdôrazňuje Gelly.

Švédski vedci Carl Cederström a André Spicer vo svojej knihe Syndróm zdravého životného štýlu pranierujú kult tela a beznádejnú honbu za dokonalým zdravím. „Všadeprítomný tlak na to, aby sme žili čo najzdravšie, už začal pracovať proti nám. Cítime sa čím ďalej tým horšie a sťahujeme sa do seba,“ varujú vedci. A pripomínajú, že žiť znamená tiež okúsiť bolesť a nezdar.

„Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo nám prináša radosť a uspokojenie. Každý si musí vyskúšať, čo mu vyhovuje, ale tiež rozhodnúť, čo mu nevyhovuje,“ poznamenáva psychoterapeut­ka Gelly.

"Kým vízia zdravého životného štýlu niektorých mojich priateľov spočíva v šikovnom náramku, ktorý im hovorí, či dobre spali, dosť sa hýbali a zdravo jedli, zamýšľam sa nad svojou voľbou. Jem veľa, veľa sa smejem, veľa kričím, nemeditujte a cítim sa tak dobre! " hovorí Anne.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #šport #radosť #meditácia #behanie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...