Ako sa zbaviť nevoľnosti počas cestovania? Tu sú tipy

Kinetóza vie potrápiť deti aj dospelých. Jej príznaky však dokážete potlačiť.

29.07.2016 15:00
lietadlo - žena v lietadle - cestovanie... Foto:
Trápi vás počas cestovania kinetóza?
debata

Leto je časom cestovania. Nie všetci sa však „presúvajú“ do dovolenkovej destinácie bez problémov. Žadúdočná nevoľnosť počas cesty sprevádza mnoho ľudí. Ide o jeden z prejavov kinetózy. Ďalšími prejavmi sú studený pot, nadmerná tvorba slín, závraty či bledosť pokožky.

Kinetóza sa liečiť nedá, jej príznaky však dokážete potlačiť. Napríklad zázvorom. Či už zvolíte čaj z čerstvého zázvoru alebo zázvor v podobe tabliet, lízatka či kvapiek je na vás. Pri miernej nevoľnosti pomôže aj žuvanie lístkov čertvej mäty, treba s tým však začať už pri prvom príznaku nevoľnosti, nečakajte, než vám bude poriadne zle.

Počas cesty autom pomôžu aj triky, ktoré zaberú. Ak vám býva v aute či autobuse zle, v žiadnom prípade si čas nekráťte čítaním či ťukaním do tabletu. Mali by ste sedieť rovno a mať výhľad priamo na cestu. A skvelým prostriedkom proti kinetóze je aj spánok. Ak cestujete s deťmi a tým býva v aute zle, cestujte skôr v noci, aby počas cesty zaspali.

Pri ceste vo vlaku si nikdy nesadajte proti smeru jazdy. V lietadle sa doporučuje sediet pri krídle, zameriate sa tak na pevný bod, ktorý vidíte z okienka. V autobuse voľte sedadlá vpredu, aby ste mali dobrý výhľad na cestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #kinetóza #zázvor #mäta

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...