Leto nám zvykne kradnúť spánok... Tipy, ako ho udržať v spálni

V lete je pre mnohých z nás spánok náročná záležitosť. Bojujeme s pocitom tepla, potíme sa, nevieme zaspať, prekáža nám svetlo. Ako sa s tým vyrovnať?

20.07.2016 14:30
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť. Foto:
Príjemný letný spánok si žiada len trošku pozornosti a dodržiavania pravidiel.
debata

Pomoc je jednoduchá. Pár pravidiel, ktoré by ste si mali osvojiť, dokáže zázraky.

Horúčava

Dokáže poriadne znepríjemniť letné spanie, najmä ak trvá niekoľko dní za sebou a budovy sú priam rozpálené z denného tepla. V takom prípade určite zatvárajte okná a zatiahnite žalúzie či závesy počas dňa. Zabráňte prechodu čo najviac svetla a tepla do bytu. Okná otvorte až večer. Ideálne na tej strane, kde bol pred západom slnka tieň. Na noc však okná privrite, respektíve ich nechajte otvorené len na tenkú vetraciu škáru.

Svetlo

Večery možno nie sú až taký problém, ale svitanie okolo piatej ráno prebudí nejedného spáča. Najmä, ak má okná spálne orientované na východ. Ideálnym pomocníkom je v tomto prípade maska na spanie. Pod príjemným materiálom, zväčša zamatom, alebo bavlnou, môžete spať o hodinku-dve dlhšie. Keďže skoré ráno, znamená aj skoré švitorenie vtáctva či obnovu ruchov prírody a mesta, neváhajte siahnuť aj po zátkach do uší.

Strava

Letné popíjanie je síce príjemne strávený čas s priateľmi, ale alkohol v spánku veľmi nepomáha. Posledý pohár si dajte zhruba štyri hodiny pred spaním. Čo sa stravy týka, ideálne sú proteínmi nabité potraviny, ktoré obsahujú tryptofán. V tele sa mení na serotonín a pomáha nám k lepšiemu a intenzívnejšiemu spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #rady #horúčava #spánok #svetlo

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...