Šťavy ako zdravá posila. Ovocie a zeleninu nemixujte, vraví odborníčka

Už pár mesiacov nám sezónna ponuka záhrad umožňuje výdatnejšie zapájať do jedálnička ovocie a zeleninu. Niektorí to skúšajú "prežiť" len s nimi.

12.07.2016 07:00
ovocná, zeleninová šťava, vitamíny, minerály Foto:
Ovocná či zeleninová - šťava v jedálničku je prospešná. Ale aj pri jej popíjaní platia isté pravidlá.
debata (1)

Ovocné aj zeleninové šťavy určite telu neublížia, ale dá sa fungovať len na ich popíjaní? Lekárka Andrea Gáži, ktorá sa pred pár rokmi stala vegánkou, neskôr vitariánkou a založila prvý obchod s raw potravinami na Slovensku, pre Pravda.sk odpovedala, čo je na šťavách prospešné a na čo si treba dať pozor.

Čerstvé ovocie a zelenina v letnom období umožňujú ich výraznejšie zaradenie do jedálnička. Aký názor máte na to spracovávať ich ako šťavy?
Pevná strava, teda aj ovocie a zelenina s vlákninou vyžaduje od organizmu oveľa väčšiu námahu, lebo sa oveľa horšie a pomalšie trávi. Trávenie štiav trvá len niekoľko minút. Je to okamžitá výživa orgánov, tkanív, buniek. Sú vhodné, ak máte citlivý tráviaci systém alebo chorobu, pri ktorej nevie vaše telo spracovávať vlákninu. Čerstvo vylisované šťavy sú plné enzýmov, vitamínov a bývajú súčasťou väčšiny liečebných a detoxikačných programov, pretože sú bohaté na živiny a naše telo vie veľmi rýchlo regenerovať, samo sa uzdravovať. Šťavy posilňujú imunitný systém a prispievajú k rýchlej výmene buniek a tým pomáhajú liečiť naše telo od množstva chorôb. Navyše sú aj výborným variantom pre deti, ktoré nechcú jesť ovocie a zeleninu. Džúsik si dá asi každé, len treba zvoliť správnu kombináciu.

Ponuka rozličných stánkov s odšťavovačmi, ale aj ponuka reštaurácií dnes núka všemožné, často veľmi exotické kombinácie. Odporúčali by ste ich ako súčasť jedálnička?
Mixovať viac druhov je otázka istej chuti, ale odporučila by som používať čo najmenej druhov – šťava je potom ľahšie stráviteľná. Ale asi najdôležitejšie je pravidlo nemixovať spolu ovocie a zeleninu, s výnimkou bylín a listovej zeleniny, ktorá sa neradí k typickým druhom zeleniny. Ja osobne preferujem zeleninové šťavy s veľkým podielom listovej zeleniny a bylín. Napríklad chutný je mix mrkvy, stopkového zeleru, uhorky s mangoldom, žihľavou, či púpavou a citrónovou šťavou. Šťavy tiež môžeme dochutiť rôznymi superpotravinami, ktoré ešte zvýšia ich nutričnú hodnotu. Napr. maca, mladý jačmeň či pšenica, guarana, morské riasy, nepasterizovaný jablčný ocot a mnohé iné.

Čo sa týka skladovania, je dobré tieto nápoje vždy piť čerstvé, alebo ich možno skladovať v chladničke?
Samozrejme, je najlepšie vypiť hotový produkt do pár minút po odšťavení. Obsahuje vtedy najviac enzýmov a neprebehla ešte oxidácia. Sčasti jej dokážeme zabrániť, ak si šťavu uchováme vo fľaši, kde sa dá odsať vzduch a uložíme do chladničky. No aj v tom prípade je potrebné ju do pár hodín vypiť.

V čom sú benefity štiav z čerstvých produktov a na čo si zase treba dávať pozor?
Mali by sme odšťavovať vždy kvalitné a čerstvé suroviny, lebo sa vám môže stať, že si jedným produktom pokazíte celú šťavu. Preferujte domáce ovocie a zeleninu, na trhoch a v obchodoch hľadajte bio kvalitu.

Aký je optimálny denný príjem štiav v rámci jedálnička?
Na dosiahnutie účinku detoxikácie či chudnutia, posilnenia imunity je dobré piť aspoň pol litra za deň. Dôležité však je tiež, aký je zvyšok jedálnička. Ak jedávate veľa ovocia, tak už ovocné šťavy nie sú veľmi vhodné. Veľa fruktózy nám môže zaťažovať pečeň. Zeleninových môžete piť väčšie množstvo. Aby mali šťavy terapeutický účinok, mali by sme ich piť na prázdny žalúdok a po konzumácii aspoň dve hodiny nejesť.

Leto je aj časom ovocných drení. Čo hovoríte na tie domáce?
Drene môžeme konzumovať, ale v obmedzenom množstve a s pauzami medzi jedlami. Určite by však mali byť domáce, z kvalitných surovín a bez pridania cukru.

Už pri samotných šťavách sa často hovorí o vysokej hladine cukru. Platí to najmä v prípade ovocných.
Práve preto by som aj ja odporúčala skôr zeleninové džúsy. Ovocné rýchlo zvyšujú hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť problémy ako napr. zmeny nálad,  únava, ospalosť. Vždy je tu však možnosť šťavy riediť – zdôrazňujem však, že by sme mali používať kvalitnú vodu.

Mnohí nemajú radi zeleninové šťavy pre ich chuť, čím je dobré si pomôcť pri dochucovaní?
Je to asi iba vec zvyku. Aj chuťové bunky sa menia spoločne so zmenami vo vašom stravovaní. Začnite tak, že si budete dávať väčší podiel zeleniny, ktorá vám chutí a postupne pridávať vo väčšom množstve ostatné. Ako môj tip odporúčam vždy citrónovú šťavu, alebo nepasterizovaný jablčný ocot.

Mudr. Andrea Gáži je vyštudovaná stomatologička. Po druhom pôrode čelila zdravotným problémom a vtedy sa rozhodla zmeniť svoj životný štýl. Ako vegánka a následne vitariánka schudla 40 kilogramov a zbavila sa neduhov. V roku 2014 založila prvý raw shop na Slovensku – www.zeleneslnko.sk. Venuje sa tiež prednáškam o raw strave a svoje vedomosti si rozširovala na Akadémii liečivej výživy v Prahe. Od septembra plánuje otvoriť školiace stredisko pod názvom Škola dlhovekosti, v ktorom sa plánuje sústrediť na rozličné výživové smery.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #zelenina #benefity #šťava #raw #Andrea Gáži

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...