Lajk je dobrý ako čokoláda či sex

Aj vy poznáte to napätie po tom, ako zverejeníte na svojom facebooku alebo instagrame fotografiu? Čím viac ľudí ju lajkne, tým sme šťastnejší.

08.07.2016 11:00
žena, počítač, notebook Foto:
Like, like, like!
debata

Selfie, jedlo, video…

Poznáme to viacerí. Priebežne kontrolujeme, koľko lajkov pribudlo, na koho naša fotografia spravila dojem. Aj vám napadlo, že môže ísť o závislosť? Pravdaže, je jedno, či sme zverejnili svoju selfie, jedlo, ktoré sme navarili alebo nejaké vtipné video.

Čím viac, tým lepšie

V skutočnosti existujú ľudia, ktorí mažú príspevky, ktoré nemajú viac ako dva lajky. To nie je pre nich predsa dobrá vizitka… Naopak, úspešné fotografie dajú do pozornosti viackrát, pretože čím viac sa fotografia páči, tým lepšie sa cítia. K dispozícii je celkom logická odpoveď, ktorú zverejnili výskumníci v časopise Journal of Psychological Science.

Ako čokoláda v ústach

Vedci monitorovali mozgovú aktivitu skupiny mladých ľudí vo veku medzi 13 až 18 rokov počas toho, ako zverejňovali na svojom instagrame príspevky. Ak bol ich post „ocenený“ lajkom, aktivovalo sa im v mozgu centrum, ktoré je stimulované aj prostredníctvom odmien ako je čokoláda, peniaze či sex. Výsledkom štúdie bolo nasledovné: Lajk uvoľňuje tie isté pocity, ako predstava prevaľovania chutnej čokolády v ústach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #facebook #Instagram #závislosť #fotografia #odmena #Like #selfie

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...