Nepi vodu po čerešniach! Naozaj potom bolí brucho?

Už sú tu! Čím sú tmavšie, tým sú sladšie. A aké sú zdravé! Áno, reč je o čerešniach. Len po nich, preboha, nepite vodu, pretože... Veď viete čo.

15.06.2016 13:00
shutterstock Čerešne majú množstvo benefitov. Foto:
Čerešne majú množstvo benefitov.
debata

Kto by im odolal?

Umyté z misky nechutia tak výnimočne, ako práve natrhané z obsypaného stromu. Odtrhnúť a nasmerovať do úst. Jednu za druhou. Patrí to k letu. Kto sa však krátko po konzumácii tohto ovocia rozhodne napiť, zaznie mu v ušiach veta z detstva, na ktorú nikdy nezabudne. Od mamky, tetky či od babky: Nepi vodu, bude ťa bolieť brucho! Ak skúsite, či to je naozaj tak, budete prekvapení, až zaskočení. Nič sa totiž nedeje! Chvalabohu!

Čerešne & pitná voda

Spôsobuje kombinácia čerešní a pitnej vody bolesti brucha? Sú ľudia, ktorí skutočne rozprávajú o nepríjemnostiach, ktoré nasledovali po tom, ako sa schuti najedli čerešní. Nemalo to však nič spoločné s vodou, ale s procesmi fermentácie v žalúdku z dôvodu baktérií a kvasiniek v šupke. Za normálnych okolností sú zničené vďaka našej žalúdočnej kyseline, ale od určitého množstva ovocia, (približne od polkila) môže byť trávenie preťažené, čo vedie k nadúvaniu a bolestiam brucha.

Ako vznikol tento mýtus?

Často sa tvrdí, že veľa tekutiny riedi žalúdočnú kyselinu a tým pádom nemôžu byť zničené patogény. Zdravý tráviaci trakt však nemá žiadne problémy. Skôr sa predpokladá, že v minulosti bola voda znečistená viac ako dnes, čo sa spojilo s nepríjemným kvasením v žalúdku.

Čo s tým?

Veľké množstvo ovocia alebo zeleniny môže viesť k nadúvaniu. To však nie je dôvod, aby sme sa vyhýbali chutnému ovociu, plnému vitamínov! Ak sa jemne podusí, strávime ho ľahšie. Surové alebo čerstvé ovocie sa odporúča konzumovať v malých množstvách, a to v priebehu celého dňa. V takom prípade šarapatu v bruchu určite nespôsobí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #trávenie #vitamín #čerešne #bolesť brucha #žalúdočná kyselina

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...