Čím viac kíl máme, tým viac by sme mali piť. Obézni robia chybu!

S dodržiavaním pitného režimu majú problém najmä obézni ľudia. Myslia si, že čím viac budú piť, tým viac sa zavodnia a budú im opúchať dolné končatiny. Tvrdí to lekárka Dita Pichlerová, ktorá sa na pražskej OB klinike zaoberá liečbou obezity.

23.05.2016 13:00
pitná voda - voda z vodovodu Foto:
Piť by sme mali v menších dávkach počas celého dňa.
debata

„Opak je pravdou, pretože čím viac pijú, tým viac dávajú telu signál, že voda je k dispozícii a nie je potrebné ju niekam ukladať. Telo začne vodu namiesto ukladania vypúšťať. Keď málo pijú, telo si vodu ukladá, gravitáciou sa voda sťahuje do nôh a vznikajú opuchy,“ opísala lekárka.

Obézni by podľa nej z týchto dôvodov mali piť viac než neobézni ľudia. Zohľadniť sa musí aj ich váha. Na každý kilogram váhy je potrebné prijať určitý objem tekutín. Dospelý človek má vypiť za deň 20 až 40 mililitrov tekutín na kilogram telesnej hmotnosti. Piť sa má počas celého dňa po menších dávkach. Náhlym zvýšeným prísunom tekutín sa zaťažujú obličky. „Z logiky veci, čím sme ťažší, tým by sme mali piť viac. Určite inak bude piť päťdesiatkilová žena a inak žena s váhou 130 kilogramov,“ povedala Pichlerová.

V diétnom jedálničku obéznych a diabetikov, ktorí často tiež sú obézni, sa neodporúčajú sladké nápoje. Výnimočne na chuť si môžu dopriať až tri deci sladkého nápoja za deň, inak má byť ich pitný režim prísne nekalorický. Umelo sladené nápoje zakázané nemajú, nepriberiete po nich. Lekárka pripomenula, že dodržiavanie pitného režimu je dôležité pre zachovanie zdravia a správneho fungovania tela. Dostatočne piť by mali zdraví aj chorí ľudia, deti i seniori. Dávky je nutné zvýšiť v teplých dňoch či pri športovaní, potreba tekutín súvisí aj s vekom, deti a starší ľudia majú oslabený pocit smädu.

„Smäd je vlastne volaním tela o pomoc, preto by sme pocitu smädu mali predchádzať pravidelným celodenným príjmom vhodných tekutín,“ povedala Pichlerová. Podotkla, že kým hlad možno oklamať pitím vody, smäd sa nijako obísť nedá.

Nedostatočný pitný režim sa prejaví únavou a bolesťami hlavy, neskôr sa môžu pridať kŕče a podráždenosť. Dlhodobá dehydratácia môže viesť až k vzniku obličkových kameňov, zlyhaniu obličiek, zhoršeniu bežných ochorení, nepravidelnosti srdcového rytmu, alebo dokonca k infarktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitie #pitný režim #obezita #správne

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...